2021'de Borsa İstanbul'da neler bekliyor? 'Tek yıl' detayı dikkat çekti

Yaşanan olaylar nedeniyle 2020 ‘kötü’ bir yıl olarak tarihe geçerken borsa yatırımcıları genel olarak kazançlı bir yılı geri bırakmaya hazırlanıyor. Borsanın 34 yıllık performansına bakıldığında tek haneli yılların ilginç bir ortak özelliği var. Bakalım bu gelenek 2021’de de sürecek mi?

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Dünya Gazetesi'nden Ufuk Korcan'ın haberine göre, gelecek yıla ilişkin olumlu beklentiler ağırlık kazanırken Borsa İstanbul'un 34 yıllık performansına bakıldığında ilginç bir istatistik ortaya çıkıyor. Borsa İstanbul, kurulduğu 1985 yılından bu yana tek sayılarla ifade edilen yıllarda yatırımcılarının yüzünü güldürdüğü dikkat çekiyor. Bu noktada şunu belirtelim; bu istatistik 2021 yılında da gerçekleşecek anlamına gelmiyor. Gelecek yıl hem küresel anlamda hem de yerel anlamda piyasaların seyrini etkileyecek çok sayıda gelişme yaşanacaktır.

Piyasalarda geçen hafta da gündem yoğundu. Ama olumsuz bir durum olmadı. ABD’den gelen CAATSA yaptırımlarının düşük tonda olması piyasalarda bir miktar rahatlama yarattı. Öyle ki önceki hafta yaptırım konusu tedirginlik yaratmıştı. ABD’de Biden’ın başkan olarak ilan edilmesi, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) toplantısı ve AB ile İngiltere arasındaki Brexit görüşmeleri yurtdışından gelen haber akışında ön sıralarda yer aldı. İçeride ise Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın “2021 Yılında Para ve Kur Politikası” başlıklı toplantısı öne çıktı. Toplantıda enflasyonla mücadele ve şeffaflık vurgusu yapan Ağbal’ın açıklamaları hem yurtiçi hem de yurtdışındaki piyasa oyuncuları tarafından olumlu karşılandı.

Borsada yükseliş sürecek mi?

Peş peşe rekorlar kıran BIST 100 Endeksi, haftayı 1.400 puanın üzerinde tamamladı. Bu seviye mart ayından beri devam eden yükselen kanal için önemli bir direnç bölgesiydi. Endeksin 1.400 seviyesi üzerinde tutunması halinde 1.430 seviyesi kısa vadede izleyecek bir sonraki direnç olacak.

Aşağıda ise hafta başında oluşan boşluğun dolacağı 1.371 seviyesi kısa vadedeki ilk önemli destek konumunda. Buranın altına gelinmesi teknik görünümün bozulmasına neden olabilir. Bu seviye üzerinde kalındığı sürece gün içi geri çekilmelere sınırlı düzeltmeler gözüyle bakılabilir.

En çok kazandıran 5. borsa

Tüm bu gelişmelerin ışığında Borsa İstanbul, yeni rekorlara imza atmaya devam etti. 1400 puanı da aşan BIST 100 Endeksi’nde 30 Ekim’den bu yana yaşanan artış yüzde 26’ya, bu ayki artış ise yüzde 10’a ulaştı. Borsa son aylarda hızlanan performansının da etkisiyle 2020’de yatırımcısına en fazla kazandıran borsalar sıralamasında 5’inci sıraya yükseldi. Bu yıl dünyanın en hızlı yükselen borsalar sıralamasında ilk sırayı yüzde 57 ile Vietnam Borsası aldı. ABD’de teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq yatırımcılarına ortalama yüzde 38 getiri sağladı. Bu yıl yüzde 32 artan Çin Borsası ve yüzde 25 yükselen Güney Kore Borsası’nın ardından yüzde 22 getirisi ile Borsa İstanbul geldi.

Stratejiler hazırlanıyor

Herkesin tekrar yaşamak istemeyeceği bir yıl olarak tarihe geçen 2020 yılını geride bırakmaya hazırlandığımız şu günlerde kurumlar da gelecek yıla ilişkin stratejilerini oluşturmaya başlamış durumda. Genel beklenti 2021 yılı, 2020’nin yarattığı tahribatların giderilmeye çalışılacağı bir yıl olacak. Özellikle COVID-19’a karşı geliştirilen aşıların uygulanmaya başlanmış olması gelecek yıl pandeminin geride bırakılacağı senaryolarmın öne çıkmasına neden oluyor. Dolayısıyla pandemi döneminde sert fren yapan ekonomilerin gelecek yıl yeniden büyüme trendine başlayacağı düşünülüyor.

 

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar