22 Ocak 2020 dolar kuru ne kadar oldu?

Dolar/TL kuru bu sabah ilk işlemlerde 5.94 seviyesinin üzerine çıktı. Gelişmekte olan para birimleri genelinde yeni korona virüsünün yayılabileceği endişeleriyle satış baskısı görüyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

TCMB'nin faiz indirimi sonrası 5.84 ile bir ayın en düşük seviyelerini test eden dolar/TL, Cuma günü başlayan ve bugüne kadar devam eden satış baskısıyla yeniden yönünü yukarı çevirdi.

Kur bu sabah da güne 5.94'ün üzerine çıkarak 8 Ocak'tan beri yeni en yüksek seviyeyi test ederek başladı.

TL'deki satış baskısına rağmen CDS, tahvil, eurbond ve hisse senetlerinde daha iyimser bir görünüm var.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri 250 baz puanın altını test ettikten sonra bugün 250'nin hemen üzerinde bulunuyor. Yine de bu seviyeler 20 ayın en iyi risk iştahıne işaret ediyor.

Borsa İstanbul, dün 123.803 puanla yeni bir rekor daha kırdı.

Diğer taraftan, gelişmekte olan para birimleri genelinde yeni korona virüsünün ilerleyen günlerde Çin'de ve diğer ülkelere yayılabileceği endişelerinin de rol oynadığı bir satış baskısı yaşanıyor.

Doların küresel değer kazancı TL'yi baskılayan bir diğer unsur konumunda, ancak son günlerde TL'ye özgü nedenler de satış baskında belirgin etkiye sahip.

TCMB'nin faiz indirimlerinin ardından TL faizlerindeki düşüşün para birimini dezavantajlı bir konuma getirdiği endişesi satış baskısında etkili. Bu endişeye yönelik kredi derecelendireme kuruluşlarının yorumları da satış baskısını tetikleyen unsurlar arasında.

Öte ayndan TL'yi baskılayan unsurlarda Rekabet Kurumu'nun 20'den fazla banka için ön araştırma başlatması da eklendi. Bu endişe Bakan Albayrak'ın "endişe edecek birşey yok" söylemiyle azalsa da devam ediyor.

Bu hafta Avrupa ve Kanada merkez bankaları faiz kararları ve ABD'li şirketlerinin kâr açıklamaları izleniyor. Fed toplantısı ise haftaya gerçekleşecek.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar