31 Aralık dolar fiyatı kuru ne kadar oldu?

Yılsonu nedeniyle hacimlerin oldukça azaldığı piyasada Merkez Bankası'nın 12 puanı bulan faiz indirimlerinin baskısının devam ettiği TL yılın son işlem gününde dolar karşısında 5.95 civarında yatay seyrini sürdürüyor. İşte dolar kuru ve fiyatında son durum...

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Kur yaklaşık bir haftadır dar bir bantta hareketini sürdürürken, piyasalarda takip edilen ana konular olarak ABD ile ilişkiler ve yaptırım konusu, Suriye ve Libya başta jeopolitik gelişmeler, AB ile ilişkiler ve sert faiz indirimleri ardından TL’nin gerileyen reel faizi yer alıyor.

Dolar şu dakikalarda 5,94'ten alıcı buluyor...

Libya’nın uluslararası tanınırlığı olan hükümetinin geçtiğimiz hafta, Doğu Libya Güçleri’nin başkent Trablus’u ele geçirmesini önlemek için resmi olarak Türkiye’den askeri destek sağlamasını istemesinin ardından, TSK’nın Libya’da faaliyetine ilişkin tezkere dün TBMM’ye gönderildi. Tezkere bir yıl boyunca TSK’nın Libya’da faaliyet göstermesine olanak sağlıyor.

ANLIK DOLAR KURU İÇİN TIKLAYIN

Piyasalar ayrıca bu hafta açıklanacak olan enflasyon verisini izliyor. TÜFE’nin Kasım’dan itibaren baz etkisinin terse dönmesi sonrası Aralık’ta aylık %0.49 artış göstermesi, yıllık enflasyonun ise Kasım’daki %10.56’dan %11.56’ya yükselmesi bekleniyor.

Öte yandan piyasada TCMB’nin likidite adımları da yakından izleniyor. TCMB fonlamasını son dönemde repo piyasasından swap piyasasına kaydırırken, açık piyasa işlemleri ile sisteme fonlama sağlar konumdan sistemden likidite çekiyor konuma geldi. Bunun sonucunda geçen hafta TL’de gecelik faizler politika faizinin 150 baz puan altında ve TCMB’nin faiz koridorunun da alt bandı olan %10.50 seviyesinde oluştu.

Ancak bankacıların verdiği bilgiye göre Cuma günü itibarıyla net fonlama yeniden yaklaşık 10 milyar TL artıya geçti, gecelik TL piyasasında repo faizi de %10.50 yerine %11.1 civarında oluştu.

TL faizlerindeki düşüşün uygulanan likidite politikaları ile alakalı olduğunu belirten bankacılar, yılsonu Hazine ödemeleri kaynaklı oldukça artan TL likiditesinin bu süreçteki etkisi konusunda da hemfikirler. Bu durum ise TL faizlerinin politika faizinin altında oluşmasının geçici bir süreç olduğu izlenimi yaratıyor. Geçen yıl 200 milyar TL’ye yaklaşan bankacılık sisteminin fonlama ihtiyacı son günlerde oldukça azalmış, bunda TCMB’nin ZK adımları, swap işlemleri ve yıl sonuna gelinmiş olması gibi geçici faktörler etkili olmuştu.

Benzer şekilde önceki haftalarda da swap faizleri %3.4’e kadar geriledikten sonra haftayı %7.5 civarında tamamladı. Öte yandan TCMB haftasonunda finansal istikrarı ve reel kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık uygulamasını desteklemek amacıyla, yabancı para (YP) zorunlu karşılıkları (ZK) reel kredi büyümesi ile ilişkilendirdi, kredi büyümesi düşük bankalar için YP ZK 200 bp arttı. Değişiklikle %5-15 reel kredi büyümesi koşullarını sağlamayan bankalar için piyasadan 2.9 milyar dolar karşılığı likidite çekilmiş olacak.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar