6 Temmuz 2020 dolar - euro fiyatları

Uzun süre 6.85 seviyesine demir atan dolar/TL yeni haftaya 6.86 TL seviyesinde başladı. Yurt içinde bugün açıklanması beklenen önemli bir veri bulunmuyor. Kur küresel gelişmeleri izleyecek.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Küresel piyasaların aşırı ucuz likidite ile mali destek politikalarından destek bulmasıyla risk iştahı da canlılığını korurken, piyasada veri gündemi ve Hazine ihaleleri izlenecek.

Corona virüsünde devam eden küresel ikinci dalga endişeleri risk iştahındaki canlı seyrin sınırlı kalmasındaki en büyük etken olmaya devam ediyor. Borsa İstanbul’da ise altı yabancı kuruma bugünden itibaren 1 ve 3 ay süreyle açığa satış yasağı getirildi. Barclays Capital, Credit Suisse ve Merrill Lynch’e 3 ay; Goldman Sachs, JPMorgan, Wood and Company Financial’a 1 ay açığa satış yasağı getirildi.

SPK geçen yıl ekim ayında banka hisselerinde, Şubat ayında ise tüm hisselerde açığa satışı yasaklamıştı. BIST-30 endeksinde yer alan hisseler için açığa satış yasağı ise 1 Temmuz’da kaldırmıştı.

NELER TAKİP EDİLECEK?

İç piyasada bugün TCMB’nin aylık enflasyon değerlendirmesi, haziran ayı reel efektif kur endeksi ile Hazine’nin 2 yıllık gösterge tahvili ve 7 yıl vadeli değişken faizli tahvili yeniden ihraçları izlenecek.

Dış piyasalarda ise ABD ISM hizmetler endeksi başta olmak üzere veri gündemi risk iştahı açısından takip edilecek. ABD’deki yeni corona virüsü vakalarında tekrar artış gözlenmesine rağmen yatırımcılar Haziran ayında açıklanan ve beklentileri aşan verilerden destek buldu. Dünyanın pek çok borsası geçen haftayı kazanımla kapattı.

ABD’de corona virüsü vakalarında görülen ciddi artış bazı yatırımcıların döviz piyasasında büyük pozisyonlar almasının önüne geçmiş olsa da çoğu yatırımcı büyük ekonomilerin toparlanmaya devam edeceği ihtimaline odaklanıyor. Dolar, çoğu para birimine karşı pozisyonunu korurken yatırımcılar bugün ABD hizmetler sektöründeki daralmanın devam edip etmediğini gösteren veriye odaklandı. Veri daralmanın durduğuna işaret ederse ekonomik toparlanmanın devam ettiği beklentilerini daha da canlandırabilir.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar