AB bütçesinde anlaşma sağlandı

Polonya ve Macaristan 1,8 trilyon euroluk AB bütçesinde Almanya ile anlaştı. İki ülke AB bütçesi ve Kovid-19'un ekonomik sonuçlarına karşı hazırlanan destek programını, hukukun üstünlüğü mekanizmasına bağlanmak istenmesinden dolayı veto etmişti.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Varşova tarafından yapılan resmi bir açıklamada Polonya ve Macaristan'ın Avrupa Birliği'nin (AB) 1.8 trilyon euroluk bütçesi ve pandemi teşvik planı önündeki engeli kaldırmak için Almanya ile anlaşmaya vardığı belirtildi.

Bloomberg'in haberine göre söz konusu anlaşma ile birlikte Budapeşte ve Varşova'nın AB'nin 750 milyar euroluk pandemi yardım fonunu ve 2021 - 2027 bütçesini hukukun üstünlüğü şartı nedeniyle engelleme tehdidine neden olan fikir ayrılığına son verecek. İki ülke AB bütçesi ve Kovid-19'un ekonomik sonuçlarına karşı hazırlanan destek programını, hukukun üstünlüğü mekanizmasına bağlanmak istenmesinden dolayı veto etmişti.

Polonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Gowin, AB Konseyi Dönem Başkanı Almanya ile anlaşmanın sağlandığını ve blokun geri kalanına sunulacağını ifade etti. Gowin, anlaşmanın Avrupalı liderlerin Brüksel'deki iki günlük zirvesinin sonunda Cuma gününe kadar tamamlanabileceğini belirtti.

Gowin, Çarşamba günkü açıklamasında "Şimdilik Varşova, Budapeşte ve Berlin arasında bir anlaşmamız var. İnanıyorum ki bu anlaşma kalan 24 Avrupa başkentini de kapsayacak." dedi.

Anlaşma, Macar bir üst düzey yetkili tarafından doğrulandı. ABD'den bir diplomat ise yetkililerin uzlaşmaya varıldığı konusunda nihai bir teyit için beklediklerini söyledi.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar