AB Konseyi, 7 yıllık bütçesini onayladı

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, Birlik'in toplam 1 trilyon euronun üzerindeki 2021-2027 dönem bütçesine onay verdi. Buna göre, AB'nin 2021-2027 bütçesinin boyutu tam olarak 1 trilyon 74 milyar euro olacak.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

AB Konseyi, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda dün onaylanan gelecek 7 yıllık bütçenin kabul edildiğini duyurdu.

Buna göre, AB'nin 2021-2027 bütçesinin boyutu 1 trilyon 74 milyar euro olacak.

Bütçe, AB'nin çevre, dijitalleşme, bölgesel kalkınma, tarım ve ekonomik toparlanma alanındaki öncelikli politikalarına destek verecek. Bütçeden, tek pazar, inovasyon ve dijitalleşme alanlarına 132,8 milyar, uyum ve bölgesel kalkınmaya 377,8 milyar,  çevre ve doğal kaynaklara 356,4 milyar, göç ve sınır yönetimine  22,7 milyar, güvenlik ve savunmaya 13,2 milyar, komşuluk ve uluslararası ilişkilerin geliştirilmesine 98,4 milyar euro kaynak sağlanacak.

Bütçe tartışması

AB fonlarının dağıtımının "hukukun üstünlüğü" ilkesine bağlanmasına karşı çıkan Polonya ve Macaristan, 1 trilyon euroyu aşan gelecekteki bütçeyi ve 750 milyar euroluk yeni tip koronavirüsün (COVID-19) ekonomik sonuçlarına karşı hazırlanan kurtarma programını engelliyordu.

İki ülke, hukukun üstünlüğü mekanizmasının kendilerine karşı kullanılacağından çekindikleri için oy birliği gereken bütçe ve kurtarma programı paketini veto etmekteydi.

AB Dönem Başkanı Almanya ise bu konuda uzlaşı sağlamak üzere taraflar arasında müzakere yürütüyordu.

AB üyesi ülke liderlerinin geçen hafta Brüksel'de gerçekleştirdiği zirvede, bütçe ve kurtarma paketinde uzlaşı sağlanmıştı.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar