ABD ekonomisi 2. çeyrekte yüzde 2,1 büyüdü

2019’un ilk çeyreğinde %3,1 büyüme gösteren ABD ekonomisi, 2. çeyrekte %2,1 büyüme gösterdi. Beklenti %1,8 idi. GSYİH beklenti üzerinde olsa da ilk çeyreğe göre gerileme yaşandı ve ekonomideki düşüşte işletme yatırımlarının ticaret savaşları riski ile azalması etkili oldu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Son aylarda PMI tarafındaki düşüşün hızlanmasına karşın reel tüketici harcamaları 2. Çeyrekte %4,3 ile beklenti üzerinde olurken kamu harcamaları da %5 arttı.

Veri çeyreklik bazda olumlu, ancak yıllık bazda önceki çeyreğe göre daralma yaşandı. Verinin etkisine baktığımızda ABD Dolar Endeksi tarafında 98,0 seviyesine doğru ilerleme sürüyor, EUR/USD paritesinde de 1,1128’e düşüş yaşandı. Dolar bugün tüm gelişmiş ülke paraları karşısında değer kazanırken gelişen ülke paraları karşısında ise günün ilk yarısındaki düşüşünü durdurdu.

Haftalık bazda dolar, bu haftayı gelişen ülke paralarının çoğu karşısında düşüşle geçirdi. Bunun en önemli nedeni ise ECB’nin parasal genişleme sinyallerinin GOP’ları desteklemesi ve Fed’in de ay sonundaki FOMC toplantısında benzer davranacağı beklentilerinin artması oldu.

Gelişen ülke paralarındaki değişime baktığımızda;

Rusya Merkez Bankası’nın bugün faiz indirimine gitmesi ve ABD Dolar Endeksi deki yükselişle ruble dünkü ve bugün gün başındaki düşüşünü durdurdu, kur son saatte 63,230 seviyesine yükseldi.

Günlük bazda en fazla düşüş Güney Afrika randında yaşanıyor. Zar, dolar karşısında %1 TL karşısında ise %2,5 düşüşte.

Polonya zlotisi ve Çek korunası da düşüş yaşarken rupi, Brezilya reali ve TL yükselişte. TL bugün dolar karşısında %1,5 değer kazanarak en iyi performansı gösteren gelişen ülke parası oldu.

USD/TRY kuru gün içi en düşük 5,6080 seviyesini gördü.

Kaynak: İnvesting

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar