ABD için 'resesyon' uyarısı

Goldman Sachs ABD'de resesyon riskinin içinde bulunduğumuz dönemde daha yüksek olduğunu belirtirken, ABD ekonomisine ilişkin büyüme beklentilerini de aşağı çekti.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD'de resesyon endişelerini yüksek sesle ifade eden kurumlar arasına Goldman Sachs da katıldı.

Banka, ABD'nin önümüzdeki yıl resesyona girme olasılığının yüzde 30 olduğunu belirtti. Banka daha önce bu olasılığın yüzde 15 olduğunu ifade etmişti. Banka ekonomistleri ilk yıl resesyonun önlenebilmesi durumunda ikinci yıl resesyon olasılığının yüzde 25 olduğunu belirtti. Böylelikle iki yıl için birlikte hesaplanan resesyon olasılığı yüzde 48 oldu. Bankanın bir önceki tahminlerinde bu olasılık yüzde 35 olarak hesaplanmıştı.

Goldman Sachs Ekonomisti Jan Hatzius, ABD'de resesyon riskinin şu an daha yüksek ve önden yüklemeli olduğunu belirtti.

Banka ABD ekonomisi için ikinci çeyrek büyümesini yüzde 2,8 seviyesinde korurken, üçüncü çeyrek için büyüme beklentisini yüzde 1,75 seviyesine indirdi.

RESESYON ENDİŞELERİ ARTIYOR

ABD'de Wall Street kurumlarında resesyon analizleri artarken ekonomi yönetimi resesyonun önlenebileceğini belirtiyor.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, enflasyonla ilgili iyimser mesajlar verirken, ABD Başkanı Joe Biden'ın resesyon ile ilgili görüşlerini de desteklemişti.

Yellen, ekonomik aktiviteye ilişkin olarak tüketici harcamalarının güçlü kalmaya devam ettiğini, ülked resesyonun kaçınılmaz olmadığını belirtmişti.

ABD'de 40 yılın zirve seviyelerinde seyreden enflasyon ve Fed'in enflasyonla mücadele için başlattığı agresif sıkılaşma döngüsü ülkede resesyon endişelerini artırırken, ABD Başkanı Joe Biden resesyonun kaçınılmaz olmadığını söylemişti.

Fed cephesinde ise resesyonla ilgili yorum yapan Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, söz konusu risklerin yükseldiğini belirtmişti.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar