ABD tahvil piyasası dönemeci sorunsuz atlattı

Son dönemde tahvil faizlerinin seyri yatırımcı kararları açısından önemli bir gösterge haline gelirken, ABD'de gerçekleştirilen son iki ihalede yeterli talebin gelmesi, piyasalara rahat bir nefes aldırdı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Küresel çapta normalleşmenin hızlandığı bir ortamda, ABD'de 1,9 trilyon dolarlık ekonomik destek paketinin enflasyonist baskıları artıracağına yönelik endişeler gündeme gelirken, bu durum tahvil faizlerinin yukarı yönlü hareket etmesine yol açtı.

Her ne kadar ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yukarı yönlü hareketlenme geçen yılın ağustos ayında başlasa da, Ocak 2021'de yüzde 1 psikolojik sınırın aşılması sonrasında yükseliş hız kazandı. Tahvil faizlerinin geçen hafta yüzde 1,62 ile yaklaşık 1 yılın en yüksek seviyesini görmesi ise pay ve emtia piyasalarında panik satışlarının artmasına neden oldu.

Son olarak ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın, piyasanın beklediği tahvil alımlarının artırılması ya da getiri eğrisi kontrolü gibi müdahalelerde bulunabileceklerine dair sinyal vermemesiyle tahvil faizleri yüzde 1,62'lere kadar yükseldi.

Piyasanın beklediği destek ise tecrübeli isim ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'den geldi. Yellen, ekonomik destek paketinin enflasyona neden olmayacağını savunarak, "Bunun olacağını gerçekten düşünmüyorum." dedi.

Bu gelişmenin ardından ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 1,52'lere kadar gerilerken, gözler bu hafta için planlanan 120 milyar dolarlık tahvil ihalelerine çevrildi.

Bugün 30 yıllık tahvil ihalesi izlenecek

Analistler, söz konusu 120 milyar dolarlık borçlanmanın 58 milyar dolarlık kısmının 3 yıllık tahvil ihalesi ile salı günü gerçekleştirildiğini anımsatarak, karşılama oranının Haziran 2018'den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşerek güçlü bir talebe işaret ettiğini söyledi.

10 yıllık tahvil ihalesinden alınan sonuçları da "tatmin edici ve şimdilik ortamı yatıştırıcı" şeklinde nitelendiren analistler, 10 yıllık tahvil faizlerinin de ihale sonrası yüzde 1,50 seviyelerine kadar gerilediğini, buna karşın tahvil piyasasında yatırımcıların hala "savunmacı" bir pozisyonda bulunduğunu vurguladı.

Analistler ayrıca, bugün gerçekleştirilecek ve daha uzun vadeye yönelik talep hakkında ipucu verecek 24 milyar dolarlık 30 yıllık tahvil ihalesinin takip edileceğini bildirdi.

Kaynak: Uzmanpara

 

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar