ABD'de enflasyon 31 yılın zirvesinde

ABD'de Ekim ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi açıklandı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD'de tüketici fiyat endeksi Ekim'de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,2 arttı.

Böylelikle 1990 yılından bu yana ABD tüketici fiyat endeksinde en hızlı yıllık artış izlendi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yıllık enflasyonun yüzde 5,9 olması yönündeydi.

Ekim'de tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,9 artış gösterdi. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 0,6 olmuştu.

Veriler ülkede enflasyonun geçici olup olmadığı yönündeki tartışmalar açısından yeni sinyaller sunmuş oldu.

Fed'in son toplantısından çıkan karar metninde enflasyonun tümüyle geçici olmadığının düşünüldüğüne dair işaret yer almıştı. Fed açıklamasında, “Enflasyon, büyük ölçüde geçici olması beklenen faktörleri yansıtacak şekilde yüksek” denilmişti.

Fed Başkanı Jerome Powell “Yüksek bir enflasyona sahibiz ve bunu istihdam piyasasında olanlarla dengelememiz lazım. Karışık bir durum. Faizleri artırmak için doğru zaman olduğunu düşünmüyoruz. İşgücü piyasasında daha fazla iyileşme görmek istiyoruz.” değerlendirmesini yapmıştı.

Powell, “Azami istihdama ulaşmak için hala alan var. Enflasyon bizim gördüğümüz kadarıyla sıkı işgücü piyasası kaynaklı değil” diye konuşmuştu.

Yellen: Fed yüksek 1970'lerdeki enflasyon döneminin tekrarına izin vermez

ABD Hazine Bakanı Yellen verdiği bir mülakatta enflasyondaki yüksek seyrin gelecek yıl devam etmeyeceği öngörüsünü tekrarladı

Fed’in 1970’lerdekine benzer çift haneli enflasyona izin vermeyeceğini belirten Yellen “fiyat artışlarının düzeleceğini ve normal olarak değerlendirdiğimiz yüzde 2 seviyelerine yaklaşacağımızı düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Yellen pandemi sona erince daha fazla kişinin işe döneceğini, tüketici talebinin normal seviyelere geleceğini, bu durumun ücretlerde ve ürün fiyatlarındaki baskıyı azaltacağını dile getirdi.

2014-2018 yılları arasında Fed Başkanlığı yapan Yellen 1970-80’lerde görülen yüksek enflasyonun kalıcı olmasının nedenine dair “çünkü insanlar politika yapıcıların müdahale etmeyeceğini düşünüyordu. Şimdi durum böyle değil, Fed bunun yaşanmasına izin vermez” açıklamasını yaptı.

Kaynak: Bloomberght

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar