ABD'de enflasyon ocakta beklentiler dahilinde yüzde 0,3 arttı

Ülkede yıllık enflasyon söz konusu dönemde yüzde 1,4'lük artış kaydetti Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi ocakta aylık bazda değişim göstermezken, yıllık yüzde 1,4 arttı

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD'de enflasyon beklentilerinde son dönemlerde artış gündeme gelirken Ocak ayına ilişkin manşet veri beklentilerin altında kaldı.

Ülkede Ocak ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Ocak'ta enflasyonun yüzde 1,4 olacağı yönündeydi.

Aylık olarak Ocak'ta enflasyon yüzde 0,3 ile beklentilere paralel gerçekleşti.

Çekirdek enflasyon da beklentilerin altında kaydedildi. Buna göre çekirdek enflasyon Ocak'ta bir önceki aya göre değişmedi. Ekonomistlerin beklentisi çekirdek enflasyonda aylık bazda yüzde 0,2 artış yaşanması yönündeydi. Yıllık çekirdek enflasyon ise Ocak'ta yüzde 1,4 oldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yüzde 1,4 olmuştu.

Enflasyon beklentileri yükseliyor

ABD'de Ocak ayına ilişkin manşet veriler beklentilerin altında kalırken, bir süredir ülkede yükselen enflasyon beklentileri piyasaların gündeminde öne çıkan başlıklar arasında yer alıyordu.

Tahvil yatırımcılarının ABD’nin gelecekteki enflasyonuna yönelik beklentilerinin 2014’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasının ardından Fed’den ilk değerlendirme Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan’dan geldi. Bloomberg TV yayınına katılan Kaplan, ekonominin toparlanması sürecinde enflasyonda geçici bir hızlanmanın kendisini şaşırtmayacağını, Fed’in bu süreci yakından izleyeceğini söyledi. Kaplan, “İşsizlikte büyük iyileşme göreceğiz ve enflasyona ait döngüsel elementlerin artması şaşırtıcı olmaz. Ama bunların kalıcı olacağını düşünmüyorum” dedi.

Bunun yanında bazı yatırımcılar Kaplan'dan farklı bir yaklaşım içerisinde olduğunu belirtti. Bank of New York Mellon Corp. Strateji Direktörü Daniel Tenengauzer, enflasyonun Fed’in öngördüğünden daha fazla ısınması durumunda, başka piyasalara da sıçrayan bir tahvil satışının tetiklenebileceğini ve Fed’in getiri eğrisi kontrolünü devreye almak durumunda kalabileceğini öngördü.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar