ABD'de, Trump’a tepki çığ gibi büyüyor

ABD’de hem siyasetçiler hem de iş dünyası, başkent Capitol Hill’de önceki gün yaşanan kargaşadan Trump’ı sorumlu tutuyor ve görevi devretmesine iki haftadan az süre kalmasına rağmen, Trump’ın yargılanması ve görevden azledilmesi tartışılıyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Liderlerinin demokrasinin kalesi olduğunu sık sık dile getirdiği ABD’de önceki gün meydana gelen olaylar, ABD Başkanı Donald Trump’ın görevi devretmesine çok az bir süre kalmasına rağmen hızla yargılanması ve görevden azledilmesiyle sonuçlanabilir. Washington, Capitol Hill’de Trump taraftarlarının Kongre binasını basması ve çıkan olaylar sonucunda 4 can kaybı yaşanması, hem ABD’li siyasetçileri, hem de ABD iş dünyasını “Trump’ın derhal yargılanması için” harekete geçirdi.

Demokrat Temsilci Ilhan Omar, “Cumhuriyetimizin korunması için Trump’ın Temsilciler Meclisi’nde yargılanması ve ABD Senatosu tarafından azledilmesi gerekiyor” dediği Twitter paylaşımında Anayasanın ABD başkanlarının yargılanmasını ilgilendiren 25. Maddesi üzerine çalışmaya başladıklarını da ekledi. 25. Maddenin 4. Fıkrasına göre “Kongre, başkanın görevlerini yerine getiremediğini ilan edebilir”.

Yargılanmasını isteyen Cumhuriyetçiler de var

Cumhuriyetçi Parti içinde önemli bir Trump karşıtı ses olan Utah Senatörü Mitt Rommney de şiddete dönüşen olayları “ayaklanma” olarak niteledi ve Cumhuriyetçi meslektaşlarından Seçiciler Kurulu’ndaki itirazlarını geri çekip, kurumlarını Biden’ın zaferi hakkında bilgilendirmeye çağırdı. Vermont’un cumhuriyetçi valisi Phil Scott ad Trump’a istifa çağrısı yaptı veya Temsilciler Meclisi tarafından görevden alınması gerektiğini söyledi. Bu isimler dışında birçok demokrat senatör ve temsilci de Trump’ın derhal yargılanarak görevden alınması gerektiği görüşlerini ABD’li basın kuruluşlarıyla veya sosyal medya hesaplarından paylaştı.

İş dünyasından “görevden alın” çağrısı

Aralarında Exxon Mobil, Pfizer ve Toyota gibi büyük uluslararası şirketlerin bulunduğu 14 bin kuruluşu temsil eden Ulusal Üreticiler Derneği Direktörü Jay Timmons da dün yaptığı açıklamada “demokrasiyi korumak” için yetkililerin Trump’ın görevden alınması seçeneğini değerlendirmeye çağırdı. Timmons, konuya ilişkin açıklamasında “Trump’ın tekrar gücü ele geçirmek için şiddeti tetiklediğini, onu savunan her liderin Anasaya’ya bağlılık yemini ihlal etmiş ve demokrasiyi reddedip anarşiyi savunmuş olacağını” dile getirdi.

Kategoriler Gündem
Yorumlar