ABD'den Türkiye'ye S-400 mesajı

ABD'de yeni yönetim Türkiye'ye yönelik S-400 çağrılarına devam ediyor. Dışişleri Bakanlığı'nın ardından Savunma Bakanlığı da ABD'nin S-400 konusundaki duruşunun değişmediğini vurguladı. Pentagon sözcüsü “Türkiye’yi S-400’lerin teslimatı konusunda ilerlememeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, ABD yönetiminin F-35’ler ve S-400’ler konusunda duruşunun değişmediğini belirtti ve “Türkiye’yi S-400’lerin teslimatı konusunda ilerlememeye davet ediyoruz” dedi.

Pentagon’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kirby, “Türkiye’ye S-400’leri muhafaza etmeme çağrımızı yineliyoruz” diye konuştu. Türkiye’nin Rusya’dan temin ettiği füze savunma sistemi S-400’ün, F-35’lerle uyumsuz olduğunu belirten Kirby, Türkiye’nin son 10 yıllık süre zarfında ABD’den Patriot savunma sistemini alması için çok kez imkanı olduğunu ancak Türkiye’nin “Rusya’ya gelir, erişim ve nüfuz sağlayan S-400’ü seçtiğini” ifade etti.

Benzer bir açıklama bu ay ortasında ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’dan gelmişti. Price da ABD’nin bu konudaki duruşunu koruduğunu vurgulamış ve Türkiye’ye bu sistemleri muhafaza etmeme çağrısını yinelediklerini söylemişti.

"Türkiye S-400 sürecini sonuna kadar devam ettirecek"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise “S-400 ile ilgili Türkiye egemen bir ülke olarak bir karar verdi ve bu süreci de sonuna kadar devam ettirecek, tamamlayacak” açıklamasını yapmıştı.

“S-400 kararının bir gecede alınmış bir karar olmadığının altını tekrar çizmek lazım. Bunu Amerikalı muhataplarımıza da pek çok defa anlattık” ifadelerini kullanan Kalın, ABD’ye daha önce S-400’lerin NATO savunma sistemine entegre edilmeyeceği için kaygılarını ortadan kaldıracak bir modelin birlikte geliştirilebileceği önerisinde bulunduklarını belirtmişti.

Kategoriler Gündem
Yorumlar