ABD'li bankadan Çin'e yatırım hamlesi

Ünlü yatırımcı George Soros'un Çin'e olan yaklaşımıyla eleştiri oklarının hedefi olan BlackRock'tan Çin'de 1 milyar dolarlık yatırım fonu hamlesi geldi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

BlackRock’ın Asya Pasifik bölge başkanı Rachel Lord, yaptığı açıklamada, "Çin’de fon yönetimi işimiz için bu önemli adımı atmaktan dolayı gururluyuz" diye konuştu.
BlackRock, Çin’de 6,7 milyar yuanlık (1 milyar dolar) ilk yatırım fonu adımını attı. Böylelikle ABD'li fon milyarder yatırımcı George Soros’un Çin’e yatırımı “trajik bir hata” olarak nitelemesinin hemen ardından, bu ülkede müşterileri için yatırımlarını başlatmış oldu.

Bloomberg'in haberine göre BlackRock’ın yerel birimi, yatırımı daha erken başlatabilmek için, fon sağlama dönemini 10 Eylül’deki son tarihten önce, 8 milyar yuan olarak planlanan tavan seviyeye ulaşmadan sona erdirdi. Şirket, fonun 111 binden fazla yatırımcıyı çektiğini duyurdu.

BlackRock’ın Asya Pasifik bölge başkanı Rachel Lord, yaptığı açıklamada, “Çin’de fon yönetimi işimiz için bu önemli adımı atmaktan dolayı gururluyuz ve yatırımcılarımızın bu güçlü desteği için müteşekkiriz” dedi.

Soros'un eleştiri oklarının hedefi olmuştu
BlackRock, Çin’de tümü yabancı sermayeye ait ilk yatırım fonu yöneticisi olmasının ardından, bu ülkenin varlık yönetimi sektörüne yönelik küresel akına öncülük ediyor. Yabancı yatırımcılar, Soros gibi aktörlerin eleştirilerinden kaynaklanan endişelere rağmen Çin’de büyüme potansiyeli arıyor.

Soros Wall Street Journal için kaleme aldığı yorum yazısında, dünyanın en büyük para yöneticisi BlackRock’ın Çin’e yatırım yapmasının müşterilerinin paraları ve ABD’nin güvenlik çıkarları için risk oluşturabileceğini dile getirmişti.

 BlackRock, yerel firmaların hakimiyetindeki kalabalık bir sektörde, getiri arayan Çinli küçük yatırımcılara hitap etmekte zorluklarla karşılaşırken, en güçlü yıllarından birini yaşayan bu piyasada faaliyete geçiyor.

Yeni yatırım fonları bu yıl Ağustos ayı sonu itibariyle 2 trilyon yuandan fazla fon sağladı ve şimdiden ikinci en yüksek yıllık miktara ulaşarak geçen yılki 3,1 trilyon yuanlık rekoru aşmaya yöneldi.

BlackRock, yatırım fonu ürünleri arzını 2006’dan bu yana hisse sahibi olduğu Bank
of China Investment Management ile birlikte gerçekleştiriyor. Şirket birkaç yıl önce, Çin’deki mevzuata uymak için gereken yatırım fonu lisansını aldıktan sonra faaliyetini durdurduğu özel sektör menkul kıymet işi ile de nabız yoklamıştı.

BlackRock Fund Management’ın genel müdürü Chi Zhang, “Yatırımcılardan ve dağıtım ortaklarından gelen destek aşırı umut vericiydi. Çinli yatırımcılara uzun vadeli yatırım fırsatlarını getirmeyi taahhüt ediyoruz” dedi.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar