Adi Hisse Senedi Nedir?

Adi hisse senedi, hisse sahibine hissedar toplantılarında oy kullanma ve şirket karının bir kısmını temettü olarak alma hakkını veren bir hisse senedidir. Adi hisse senedi sahipleri şirket yönetiminin inisiyatifine bağlı olarak temettü alabilirler.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Adi hisseler bir şirkete ait temel oy hisselerini simgelerler. Adi hisse senedi sahipleri genel olarak hisse başına bir oy hakkına sahiptir.( Özel koşullar söz konusu ise bu durum şirket yönetim kuruluna yazılı olarak bildirilir.) Adi hisse senedi sahipleri şirket yönetiminin inisiyatifine bağlı olarak temettü alabilirler.

Adi Hisse Senedinin Özellikleri
Adi hisse senedinin başlıca özellikleri şunlardır:

·         Adi hisseler yatırımcılarına oy hakkı tanırlar ve her bir hisse başına bir oy sağlarlar. Böylece şirketin orantılı olarak sahipliğini de temsil ederler.

·         Adi hisse senedi sahipleri şirketin çalışmasından gelen performansa bağlı olarak dalgalı temettü ödemeleri alabilirler.

·         Adi hissedarlar, temettü ödemeleri imtiyazlı hissedarlardan sonra alırlar.

·         Piyasa faktörleri, işletmenin gücü ve yatırımcının güven hissi adi hisse senetleri için ödenmesi gerekli piyasa değerini etkiler.

Adi Hisse Senedinin Değeri
Adi hisse senetleri özel borsada işlem gören hisselerin yanı sıra değişik borsalarda da işlem gören hisseleri kapsamaktadır.  Çoğu ülkede adi hisse senetlerinin nominal değeri belirlidir. Adi hisse nominal değeri, teknik bir terim olmaktan biraz daha önemlidir. Genellikle hisse başına düşük tutarlarda ifade edilir.

Adi hisse senedi sahibi bir hissedar sahip olduğu hisse senedinin bedelini, şirketten ihraç edildiğinde şirkete ödemekle yükümlüdür.

 

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar