Ak Yatırım, İş Bankası hisse değerlendirmesi

Ak Yatırım, İş Bankası hedef fiyatını 6,30 TL, tavsiyesini ise 'Endeksin Üzerinde Getiri' olarak korudu... Ak Yatırım'ın konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme yapıldı: "İş Bankası’nın 1Ç19 net kârı önceki çeyreğe göre %34 ve önceki yılın aynı dönemine göre %19 gerileyerek 1.146 milyon TL oldu ve böylece bizim 950 milyon TL olan kâr beklentimiz ve piyasanın 1.015 milyon...

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Ak Yatırım'ın konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme yapıldı:

"İş Bankası’nın 1Ç19 net kârı önceki çeyreğe göre %34 ve önceki  yılın aynı dönemine göre %19 gerileyerek 1.146 milyon TL oldu ve  böylece bizim 950 milyon TL olan kâr beklentimiz ve piyasanın 1.015  milyon TL olan kâr beklentilerini geride bıraktı. Net kârın beklentimizden kuvvetli gelmesi Hazine işlemlerinden sağlanan yüksek  gelirler ve karşılık ayırma oranının düşmesi ile birinci ve ikinci  kategorideki kredilerin karşılıklarından yapılan 758 milyon TL  tutarındaki iptalden kaynaklandı. Diğer taraftan İş Bankası ayrıca emekli sandığı ve olası riskler için toplam 280 milyon TL ek karşılık  ayırdı. Bankanın 1Ç19 net kârının gerek çeyreksel gerekse yıllık bazda gerilemesinde karşılık giderlerinin artmış olması önemli rol oynadı.

Diğer taraftan uygulanan muhasebe yöntemi sonucunda TÜFE’ye endeksli  tahvillerin getirisinde önceki çeyreğe göre oluşan gerileme 300 milyon TL gibi rakiplere göre oldukça düşük düzeyde kaldı. TÜFE etkisinin sınırlı kalması ve gerileyen fonlama maliyetleri sayesinde kredi –  mevduat getiri makasının genişlemesi (swap maliyetlerinde artışa  rağmen) düzeltilmiş net faiz marjını 33 baz puan artışla 1Ç19 için %3,3’e taşıdı. İş Bankası net faiz marjının 2Ç19’da korunacağını ve  kurdaki son hareketliliğin enflasyona etkisine bağlı olarak yılın  ikinci yarısında beklentilerde bir değişim olabileceğini vurguladı.

Takipteki alacaklar 3,1 milyar TL tutarındaki takibe dönüşüm ve 0,6  milyar TL tutarındaki tahsilat sonrası 1Ç19 sonunda 13,7 milyar TL’ye  yükseldi ve takipteki alacak oranı önceki çeyreğe göre 100 baz puan  artarak %5,1 oldu. Yakın izlemedeki krediler (İkinci kategori) de 2,3  milyar TL artışla 34,7 milyar TL oldu. Buna göre takipteki ve yakın izlemedeki kredilerin brüt kredi hacmine oranı %17,9 olarak benzer  bankalar arasında en düşük olarak kalmaya devam etti. İş Bankası’nın  1Ç19 sonuçlarının ardından bankanın net kâr tahminlerini %8 azaltarak 2019 yılı için 6,6 milyar TL’ye ve 2020 yılı için 8,6 milyar TL’ye düşürdük. İş Bankası hissesinin 12 aylık hedef değerini ise hisse başına 6,30 TL olarak koruyoruz. Hisse için ‘Endeksin Üzerinde Getiri’  görüşümüz bulunuyor."

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar