Akbank'ın ikinci çeyrek karı beklentilerin üzerinde geldi

Ziraat Yatırım, Akbank için hedef fiyatını 7,85 TL'den 8,50 TL'ye yükseltirken, 'Ekle' tavsiyesini korudu. Raporda "Akbank’ın hedef piyasa değerini, 7,85TL’den 8,50TL’ye yükseltiyor ayrıca daha önceki “EKLE” önerisini koruyoruz". denlidi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Ziraat Yatırım'ın konu ile  ilgili raporu şu şekilde:

"Akbank’ın 2019 yılının ikinci çeyreğindeki net dönem karı bir önceki çeyreğine göre %9,5 oranında azalarak 1.278mn TL’ye gerilemiş, ancak hem piyasa beklentisi olan 1.186mn TL’nin hem de bizim beklentimiz olan 1.199mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada, ticari zararın beklentimizden düşük, iştirak gelirlerinin ise beklentimizden yüksek gelmesi etkili olmuştur. İkinci çeyrek net dönem karı bir önceki yılın ilk çeyreğine göre ise %20,2 oranında azalmıştır.

İkinci çeyrek karı ile birlikte Akbank’ın 2019 ilk yarı net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %18,8 oranında azalarak 2.691mn TL’ye gerilemiştir.

Bir önceki çeyrekte net faiz gelirlerinde yaşanan %16’lık gerilemenin ardından 2. çeyrekte net faiz gelirleri, kredi faizlerindeki kısmi artış ve toplam mevduata verilen faizlerdeki kısmi düşüşün de katkısıyla %9,5 oranında artmıştır. Enflasyon tahminindeki 2 puanlık değişiklik (%14’ten %12’ye), TÜFE endeksli tahvil getirilerinde 150mn TL negatif etki yaratmıştır. Zayıf kredi görünümüne bağlı olarak net ücret komisyon gelirleri ufak çaplı bir artış gösterirken, artan swap maliyetleri nedeniyle 273mn TL ticari zarar kaydedilmiştir. Diğer yandan karşılık giderleri %3,7 azalırken, Levent Yeniden Yapılanma’ya (LYY-Türk Telekom’un %55’ine sahip) kullandırılan OTAŞ kaynaklı yeni kredi için yaklaşık 240mn TL gerçeğe uygun değer düşüş karşılığı gideri kaydedilmiştir. (LYY, OTAŞ kredisi için özel amaçlı kurulan şirket). Son olarak, operasyonel giderler yatay kalırken, diğer faaliyet gelirlerinde düşüş, iştirak gelirlerinde ise yükseliş gözlenmiştir.

Akbank’ın Net Faiz Marjı ikinci çeyrekte, 26baz puan artış göstermiş ve %4,66’ya yükselmiştir. Özsermaye ve aktif karlılığı ise sırasıyla %10,5 ve %1,5 oranında gerçekleşerek bir önceki çeyreğin altında gerçekleşmiştir.

Akbank’ın hedef hisse fiyatını, 2019 yılı ikinci çeyrek gerçekleşmelerinin ardından tahminlerde yapmış olduğumuz değişiklikler ve güncellemelere bağlı olarak, 7,85TL’den 8,50TL’ye yükseltiyoruz. Ancak daha önceki “EKLE” önerimizi koruyoruz.

Banka’nın TL kredileri bir önceki çeyreğe göre %1,8 oranında gerilemiştir. Tüketici kredileri %2,6 oranında düşüş gösterirken, kredi kartları %3,3 oranında artmıştır. TL ticari krediler ise %2,3 oranında düşmüştür. Son olarak, beklendiği gibi net YP kredilerde de önemli bir
değişim gözlenmezken, toplam krediler 196,8 milyar TL ile yatay kalmıştır. Aynı şekilde, 206,2 milyar TL ile toplam mevduatlar da yatay kalırken, Banka’nın kredi mevduat oranı %95,4 gerçekleşerek önemli bir değişim göstermemiştir.

Sorunlu kredi rasyosunda artış görüldü

İkinci çeyrekte, takipteki krediler oranı 52 baz puan artarak %4,94’e yükselmiştir. İkinci grup kredi oranı ise 20 baz puan artarak %14,2 olmuştur. Yakın izlemedeki kredilerin %73’ünün ödemede gecikmesi bulunmamaktadır. Banka, yapılandırılmış kredilerin tamamını yakın
izleme hesaplarında takip ettiğini belirtmiştir. Ayrıca, Banka 2019 yılının ikinci yarısında aktif kalitesinde dengeli bir seyir beklemektedir.

Sermaye yeterlilik oranı yükseldi

Banka’nın sermaye yeterlilik rasyosu (konsolide) 19 baz puanlık negatif kur etkisine rağmen, karlılık ve kredilerin yatay kalmasının önemli etkisiyle 150 baz puan artarak %17,7 olarak gerçekleşmiştir. Likit aktif varlıklar (40 baz puan) ve kar rakamı (39 baz puan) sermaye oranını en çok destekleyen etkenler olmuştur. Banka’nın tier-1 rasyosu ise %15 olarak gerçekleşmiştir.

2019 yılı özkaynak karlılığı beklentimiz %12,8

Banka için 2019 yılı kar tahmini beklentimiz 6.175mn TL iken, 2020 yılı kar tahmini beklentimizi de 8.668mn TL’dir. Banka’nın 2019 ve 2020 ortalama özkaynak karlılığını ise sırasıyla %12,8 ve %15,3 olarak öngörmekteyiz.

Akbank’ın hedef piyasa değerini, tahminlerde yapmış olduğumuz değişiklikler ve piyasa çarpanlarındaki güncellemelere bağlı olarak 7,85TL’den 8,50TL’ye yükseltiyoruz. Akbank için daha önceki “EKLE” önerimizi ise koruyoruz.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar