Akçansa hisse değerlendirmesi

Halk Yatırım, Akçansa için 12,98 TL hedef fiyatını ve 'AL' tavsiyesini sürdürdü. Raporda, 'Şirketin net borcu, 3Ç19’daki 418 mn TL seviyesinden 4Ç19’da  324 mn TL’ye geriledi. AKCNS için 12,98 TL seviyesindeki hedef fiyatımızı ve AL  tavsiyemizi sürdürüyoruz' denildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Konu ile ilgili raporda şu değerlendirme yapıldı:
 "4Ç19 Finansal Sonuçlar – Sınırlı Negatif

Net kar beklentilerin hafif altında. Akçansa yılın son çeyreğinde,  ortalama piyasa beklentisi olan 25 mn TL ve bizim beklentimiz olan 26  mn TL’nin hafif altında yıllık bazda %161,8 artışla 21,6 mn TL net kar  açıkladı. Net karın beklentimizin altında kalmasının nedeni,  operasyonel karın beklentimizin altında kalmasından kaynaklandı. FAVÖK  ve net karda yıllık bazda gözlenen güçlü artışa rağmen, beklentilerin  altında gelen son çeyrek finansalların hisse performansına etkisini  ‘sınırlı negatif’ olarak değerlendiriyoruz.

İhracatın desteği ile ciroda artış kaydedildi. Akçansa, yılın son  çeyreğinde piyasa ortalama beklentisi olan 475 mn TL ve beklentimiz  olan 479 mn TL’nin hafif altında yıllık bazda %12,8 artışla 447,3 mn TL ciro açıkladı.

Akçansa’nın bu çeyrekte de, iç pazarda talep  tarafında gözlenen daralmanın etkisiyle, satışlarını ihracata  yönelterek desteklemeye çalıştığını görüyoruz. Yurt içi satış  gelirleri yıllık bazda %0,4 gerileme ile 302,7 mn TL seviyesinde  gerçekleşirken, yurt dışı satışlar ise %83,8 artışla 165 mn TL  seviyesinde gerçekleşti. Böylece, artan ihracat gelirleri ile yurt içi  satış gelirleri tarafındaki zayıf performans telafi edilmeye  çalışılarak, son çeyrekte ciro performansında %12,8’lik büyüme  kaydedildi.

Operasyonel kar beklentilerin altında. Şirketin ham madde ve  enerji giderlerindeki yükselişe bağlı olarak satış maliyetlerinde %13,5 oranında artış gözlendi.

Dolayısıyla brüt kar marjı yıllık bazda 0,5 puanlık gerileyerek %13,2 seviyesinde gerçekleşirken, faaliyet  giderlerinin ciroya oranı yıllık bazda %2,1 puan gerileyerek %6  seviyesinde gerçekleşti.

Bu doğrultuda Akçansa, yılın son çeyreğinde  yıllık bazda %29,8 artışla 57,2 mn TL FAVÖK açıkladı (4Ç18’de 44,1 mn TL FAVÖK). Açıklanan rakam bizim beklentimiz olan 78 mn TL ve ortalama  piyasa beklentisi olan 75 mn TL’nin altında gerçekleşti. FAVÖK marjı  ise yıllık bazda 1,7 puan yükselişle %12,8 seviyesinde gerçekleşti.

Diğer taraftan şirketin net borcu, 3Ç19’daki 418 mn TL seviyesinden 4Ç19’da  324 mn TL’ye geriledi. AKCNS için 12,98 TL seviyesindeki hedef fiyatımızı ve AL  tavsiyemizi sürdürüyoruz. En zayıf tüketim rakamlarının geride  kaldığını varsayan ana senaryomuzda, büyüme destekleyici politikaların  da desteğiyle, düşük faiz ortamı, birikmiş talep ve konut stokundaki  düşüş ile yurt içi talep tarafında da iyileşmelerin görülebileceğini  düşünüyoruz.

Konut stoku fazlası nedeniyle çimento talebindeki  iyileşmenin yurt içi tarafta kademeli olabileceğini düşünmemize  karşın, çimento şirketlerinin ihracat ağırlık büyümelerini  sürdürebileceklerini ve çimento fiyatlarında beklediğimiz gecikmeli  fiyat artışı ve maliyet tarafında da daha ılımlı görünümün sonucu  olarak, 2020’de operasyonel marjlarda artış, düşük faiz ortamı  nedeniyle de net kar tarafında daha olumlu bir performans görüleceğini  düşünüyoruz. Ayrıca, Akçansa’nın 2020’de dış pazardaki güçlü konumunu  sürdürmesinin yanı sıra, düşük borç seviyesi ve etkin işletme  sermayesi yönetimi ile ön planda kalabileceğini düşünüyoruz."

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar