Altın almalı mı, satmalı mı?

Yatırımcıların ‘güvenli liman’ı altında son günlerde hareketlilik yaşanıyor. Cuma günü 480 liraya kadar yükselen altın daha sonraki günlerde 430 liraya kadar düştü. Yönünü bugün tekrardan yukarı çeviren altın fiyatlarıyla ilgili iki farklı görüşü sizler için derledik.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Tarafından Hazırlanan Altın Analizi:

"XAU/USD: ABD'de geciken teşvik paketi ile Rusya'dan gelen aşı haber akışı takip edilirken, değerli madende sert düşüş gözlemledik.

Dün 1.911,6 seviyesinden kapatan değerli maden bu sabah 1.863,2 seviyesine kadar geriledi. Ancak, söz konusu seviyeden gelen alımlarla değerli madenin hızlı bir toparlanma gösterdiğini izledik.

Şu aşamada yaşanan sert hareketlerin ardından oynaklık yüksek kalmaya devam edebilecekken, yukarıda 1.945 -  1.968  ve 1.994 sıralı dirençler  olarak izlenebilir. Aşağıda ise 1.922 - 1.880 -1.863 sıralı destekler konumunda."

GCM Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Kudret Ayyıldır Tarafından Hazırlanan Altın Analizi:

"2020 yılının en çok dikkat çeken ve önemli kazançlar sağlatan  birisi olarak bilinen Ons Altın, bu hafta gerçekleştirdiği sert  düşüşlerle gündemi meşgul etti. Özellikle önce 2000 daha sonra da 1900  dolar seviyesi altına sarkarak yatırımcıları tedirgin eden kıymetli  maden, bu düşüşlere rağmen orta - uzun vadeli alıcıları avantajlı bir  bölgeye ulaştırmıştır.

Uzun vadeli olarak Ons Altın, 1451 dolar seviyesinden başlattığı  yükseliş eğilimi son düşüşlere rağmen devam etmektedir. Ana destek bölgesi 1690 - 1765 bölgesi olmakla birlikte yeni dönemde olası tepkiler 1927 seviyesine göre tamam mı devam mı sorusuna cevap  arayacaktır. Olası tepkilerde 1690 - 1765 bölgesi öncesinde ara destek 1835 olarak kaydedilmiştir. 1927 üzerindeki fiyatlamanın devam etmesi durumunda ise 1985 ve 2075 zirvesine doğru trend hareketi gündemimizi  meşgul edebilir.

Orta vadeli olarak Ons Altın, 1677 dolar seviyesinden başlattığı yükseliş eğilimi son düşüşlere rağmen devam etmektedir. Ana destek bölgesi 1830 - 1875 bölgesi olmakla birlikte kıymetli maden ilgili bölge üzerinde kaldığı müddetçe trend beklentisini avantajlı bir konumda tutmaktadır. Bu düşünce ile 1980 başta olmak üzere 2030 ve 2075 seviyelerine doğru yeni fiyatlama reaksiyonu izlenebileceği gibi 1980 üzerindeki kalıcı hareketler, dönüşe ayrıca teyit unsuru kazandırabilir.

Aşı haberi ile birlikte Altın dinamiklerinde oluşan geri çekilme,  yatırımcıları kısa vadeli olarak tedirgin etmiş gözükse de orta - uzun dönemli olarak herhangi bir teknik bozulma söz konusu değildir. Aşı sürecine ilişkin yeni haber akışları bu süreçte takip edilecekken, ABD - Çin gerilimi, negatif yada sıfıra yakın faiz politikası, genişleyici teşviklerin devam etmesi, Ons Altın tarafında orta - uzun vadeli  pozitif görünümü avantajlı halde tutmayı sürdürmektedir.

Sağlıklı trendler için düzeltmelerin olmasının doğal olabileceği ve özellikle kaldıraçlı piyasalarda doğru risk yönetimi ile bu tür zamanlarda hataları minimuma indirebilmek için önemli olduğu da ayrıca göz ardı edilmemelidir."

Kategoriler Ekonomi Altın
Yorumlar