"Altın Son 4 Yılın En Hızlı Yükselişini Yaşadı"

Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen, Merkez Bankalarının tüm çabalarına rağmen dünya ekonomilerinin yeterince toparlanamamasının etkisiyle altının ons fiyatının son bir ayda 4 senenin en hızlı yükselişini gerçekleştirdiğini kaydetti.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Destek Menkul tarafından yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Mergen, ABD'nin eski Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin 2013 senesi mayıs ayında açıkladığı tapering programından beri değer kazanmaya başlayan doların, gram altın fiyatı üzerinde etkili olduğunu dile getirdi. 


Gram altın hesaplamasında, dolar/TL ve ons fiyatının formülün pay kısmında yer aldığından, kurun ve altının ons fiyatının dünya piyasalarında aynı anda artmasının, gram altın fiyatını büyük ölçüde yükseltebildiğini kaydeden Mergen, bu nedenle dolar kurunun seyrinin gram altındaki yükselişte de belirleyici olacağını dile getirdi. 


Mergen, henüz 2-3 ay öncesine kadar onsunun bin doların altına gitmesi beklenen altında son bir ayda 4 senenin en hızlı yükselişinin yaşandığını ifade ederek, bunun nedenleri arasında Çin’ den gelen verilerin iyiye gitmemesi, Merkez Bankalarının tüm çabalarına rağmen dünya ekonomilerinin yeterince toparlanamaması ve Fed'in faiz artışı konusunda dünya ekonomilerini de göz önünde bulundurabileceği beklentilerinin sayılabileceğini dile getirdi. 


Mergen, "Gram altına 2011 senesinden itibaren bakacak olursak; altının ons bazında 1.925 dolara eriştiğinde ulaşılan 110 TL fiyatı, sonraki yıllarda Fed'in parasal genişleme programları dolayısıyla dolar/TL'de ve altında yaşanan düşüşle 76 TL'ye kadar gerilemişti. Son 4 senedir yaklaşık rakamlarla 110-80 TL aralığında dolaşan fiyatta doların TL karşısında hızlı yükselişi ile gram altında tırmanış başladı" değerlendirmelerinde bulundu.



AA

Kategoriler Altın
Yorumlar