Altındaki yukarı yönlü haraket saşırtıcı

Ons altında yukarı yönlü alınan sinyal oldukça şaşırtıcı ama bir yandan da Fed öncesinde böyle bir tepkinin hazırlığı olduğu için anlamsız ya da spekülatif olarak gelmekte.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Beste Naz Köksal



Ons Altın ve diğer değerli metallerde, global Dolar satışından kaynaklı yukarı yönlü kararsız tepkilerin olduğunu görüyoruz. Yüksek olasılıkla Fed 15-16 Aralık tarihinde gerçekleştireceği açık piyasa komitesi toplantısında takriben en fazla 25 baz puan faiz artırımına gidebilir. 2006 yılından bu yana ilk kez yapacağı bu faiz artışı nedeniyle yatırımcı korku ve psikolojisi normal fiyatlamaların dışına çıkıp, volatilitenin artmasına yol açabilir. Bu yüzden yatırımcılara Aralık ayında daha temkinli ve kısa vadeli olmaları gerektiğini söyleyebiliriz.



Dün açıklanan ABD verilerine baktığımızda Chicago PMI endeksi ve bekleyen konut satışları beklentileri karşılayamazken, Dolar’ın 5 gün sonra ilk kez düşmesine neden oldu. Bugün ise ABD imalat PMI verisinin Kasım ayı final okuma verisi açıklandı. 54,1den 52,8’e gerileyen imalat PMI verisi son 25 ayın en düşük verisi olurken, 50 seviyesinin üzerinde olması ise verinin olumlu tarafı.



Altın öncü endekslerinden madencilik endeksi ve NYMEX’te işlem gören Altın fonları endekslerinde gördüğü dip seviyeden bir miktar dönüş görüyoruz. İkinci olarak ise son dönemde opsiyonlarda kapanan put emirlerle birlikte alımları biraz daha destekliyor. Açıkçası ons altında yukarı yönlü alınan sinyal oldukça şaşırtıcı ama bir yandan da Fed öncesinde böyle bir tepkinin hazırlığı olduğu için anlamsız ya da spekülatif olarak gelmekte.



Ons Altını teknik olarak ele aldığımızda 1064 seviyesi ara destek olan paritede dört saatlik periyotta çanak formasyonu dikkat çekiyor. Ancak halen daha MACD’den olumlu bir sinyal alabilmiş değiliz. Bununla birlikte ons altında yükselişin gelebilmesi için 1074 ve 1080 seviyelerinin aşılması lazım ki tam da bugün 1074 seviyesinden dönmemiz ortaya olumlu bir tablo koymadı. Bu nedenle Ons Altında şimdilik yükselişlere güvenmemekle birlikte direnç dönüşlerini satış olarak değerlendirmeyi sürdürüyoruz.



Dirençler: 1080/ 1088/ 1094-1097



Destekler: 1064/ 1060/ 1055

 

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


Yorumlar