AMB, faiz artışı için en az 1.5 sene daha bekleyecek

Bloomberg anketine katılan ekonomistlere göre Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz artışı için en az 1.5 sene daha bekleyecek.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Anket katılımcılarına göre mart ayında varlık alımlarının bitmesinin ardından AMB’nin pandemi sonrası ilk faiz artışı Eylül 2023’te olacak. Bu da, AMB’nin faiz artışında İngiltere Merkez Bankası’nın neredeyse 2 yıl gerisinden geleceği demek. İngiltere enflasyondaki yükselişle mücadele etmek için şimdiden faiz artışlarına başladı.

Ankete katılan ekonomistler Eylül 2023’te şu an eksi yüzde 0.5 olan mevduat faizinde 10 baz puanlık artış bekliyor.

Katılımcılar yüzde 5’te seyreden enflasyonun gelecek sene bankanın yüzde 2’lik hedefine yaklaşacağı, bunun da banka yetkililerine faiz konusunda baskıyı azaltacağı tahmininde bulundu.

DekaBank Ekonomisti Kristian Toedtmann “AMB enflasyonist baskılara karşı harekete geçmeye hazır olduğu ve çok erken sıkılaşmayacağı konusunda bir denge kurmaya çalışacak” dedi.

Gelecek hafta İngiltere Merkez Bankası’nın faizleri ikinci kez artırması bekleniyor. ABD Merkez Bankası da bu haftaki toplantıda Mart ayında faiz artışı sinyali verdi. AMB Başkanı Christine Lagarde ise faiz artış beklentileri konusundaki son açıklamasında 3 ekonomi arasındaki farklılıklar olduğunu belirtti.

Deutsche Bank ise faiz artışının Aralık ayında başlayacağını öngörüyor.

Euro Bölgesi’nde ekonomik büyüme geçen yılın sonunda sert biçimde yavaşlamış, IMF 2022 tahminlerini aşağı yönlü revize etmişti. Toparlanmaya zarar veren tedarik zinciri sıkıntıları azalsa da Ukrayna - Rusya gerilimi gibi yeni riskler ekonomiyi tehdit ediyor ve enflasyon görünümünü daha belirsiz hale getiriyor.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar