ABD'de TÜFE beklentilere paralel

ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) nisanda aylık yüzde 0,1 artışla beklentileri karşıladı. Çekirdek TÜFE ise yüzde 0,3 ile beklentilerin üstünde arttı.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın bugün açıkladığı verilere göre TÜFE, nisanda aylık bazda yüzde 0,1 yükselirken, yıllık bazda ise yüzde 0,2 geriledi. Bu sonuçla, aylık artışını 3. aya taşıyan TÜFE'ye ilişkin nisan beklentisi yüzde 0,1 artış yönündeydi. 


Beklentileri karşılayan TÜFE'de sağlık hizmetleri, otomobil ve mobilya sektörlerindeki fiyat artışı önemli rol oynadı.


Bununla birlikte, son 7 aydır gerilemekte olan enerji fiyatları düşüşünü sürdürürken, son 4 aydır düşüş eğiliminde olan gıda fiyatlarının nisanda sabit kalması dikkati çekti.


Veriler, ayrıca fiyatı oynaklık gösteren gıda ve enerji dışındaki kalemlerden oluşan çekirdek TÜFE'nin de şubatta yüzde 0,3 ile beklentilerin üstünde arttığını ortaya koydu. Bu sonuçla, yıllık bazda yüzde 1,8'e ulaşan çekirdek TÜFE'nin aylık yüzde 0,2 artması bekleniyordu. 


Ekonomistler nisan ayı enflasyon verilerini, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yüzde 2'lik enflasyon hedefine yaklaştığı şeklinde değerlendiriyor. 


Bu arada, dolar TÜFE'nin beklentileri karşılamasının ardından kazançlarını artırdı. Avro/dolar paritesi verinin ardından 1,1113'e gerilerken, dolar/TL 2,58'den 2,60'a çıktı.

BofA gözünü o hisseye dikti, aldıkça alıyor BofA, o hissede yüklü alım yaptı En çok para girişi olan 2 hisse dikkat çekti Yabancı gözünü o hisseye dikti, aldıkça alıyor Bugün hareketlenmesi muhtemel 4 hisse Yabancı yatırımcı 10 gündür o hisseyi satıyor