Günün şirket haberleri - 26 Mayıs 2017

Endekste dün yaşanan düşüş Sabancı ve Koç Holding hisselerindeki satışlardan kaynaklıydı. Bugün bu hisselerde dünkü şiddetli satışların devam etmesini beklemiyoruz.

 Bu nedenle endekste daha olumlu bir seyir görmemiz mümkün. Dünkü satışlara rağmen, diğer endeks hisselerindeki güçlü duruş endeksteki değer kaybının daha fazla olmasını önlemiş görünüyor. Bunda şirketlere yönelik bilanço beklentilerinin etkili olmasının önemi var. Genel anlamda görünüm halen olumlu. Endekste 97000 seviyesinin üzerinde seyirler korunduğu sürece ilerleyen günlerde yukarı hareketin devamı görülebilir. 97000 seviyesinin altına gerileyen bir endeks baskının giderek artabileceğinin sinyalini verebilir. Bugün öğleden sonra ABD büyüme verilerini alacağız. İlk hesaplamada %0.7 açıklanan birinci çeyrek büyüme verisinde beklentiler %0.9 seviyesinde bulunuyor. Beklentinin üzerinde gelebilecek bir veri ABD dolarında güçlenmeye sebep olabilir.


BIST 100 Endeksi 


BIST 100 Endeksi  dün belirttiğimiz 99000 seviyesinden geçen kısa vadeli yükselen kanal direncine yakın noktalardan geri çekilme gösterdi. Mevcut geri çekilmeyi normal karşılıyoruz. Endekste momentum halen yüksek. Teknik olarak yukarı trend güçlü görünürken, 97100 seviyesi üzerinde kaldığı sürece endekste trendin devam edeceğini bekleriz. 



Dirençler: 99400 / 105000 (3 sent direnci) 

Destekler: 97100/ 96650 / 95400 


BIST 30 Endeksi ve VIOP


BIST 30 endeksi 122400 seviyesinden geçen kısa vadeli yükselen kanal direncine yakın noktalardan geri çekilme gösterdi. Ancak endeksteki momentumun halen güçlü olduğunu ve 118930 seviyesi üzerinde tutunmayı sürdürdüğü sürece trendin devam edeceğini düşünüyoruz. VIOP Endeks kontratında Bist 30 endeksinin 118930 seviyesi üzerinde kaldığı sürece uzun pozisyonlar korunabilir. Kısa pozisyonlar için riskli görünüm devam ediyor. 



Dirençler Bist-30:  122600 / 123300 (3.46 sent)  

Destekler Bist-30: 118930 / 117400 / 116000 


Küresel Ekonomik Gelişmeler


Türkiye 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB konseyi başkanı Tusk ve AB komisyonu Juncker ile yaptığı görüşmesinin ardından AB konseyi başkanı Tusk açıklamalarda bulundu. Tusk, Türkiye ile işbirliği yapılması konusunu konuştuklarını, konuşmanın merkezine insan hakları ihlallerinin koyulduğunu da belirtti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı E. Macron ile yapmış olduğu görüşmesinin ardından bazı kaynaklardan yapılan açıklamaya göre, Türkiye ile Fransa arasındaki ticaret hacminin 20 milyar Euro’ya yükseltme konusunda mutabık kalındığı bildirildi. 

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli yapmış olduğu açıklamasında, enflasyon, işsizlik ve faizlerdeki durumun geçici olduğunu ve en kötünün geride kaldığını belirtti. 

Cumhurbaşkanı ekonomi başdanışmanı Cemil Ertem konuşmasında, Fed’den haziran ayında bir faiz artırımı gelse bile bunun Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere volatilite olarak çok yansımayacağını ve şu andaki seviyelerin korunacağını belirtti. 

TCMB haftalık para ve banka istatistiklerine göre, 18 Mayıs ile biten haftada Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 407 milyon dolar azalarak 87 milyar 14 milyon dolara ve toplam rezervler ise 448 milyon dolar azalışla 105 milyar 23 milyon dolara geriledi. 

ABD

ABD’de toptan satış stokları nisan ayında beklentilerin altında -%0.30 olarak açıklandı. 

ABD’de 20 Mayıs ile biten haftada ilk işsizlik başvuruları beklentilerin altında 234 bin kişi olarak açıklanırken, bir önceki haftanın rakamı 232 binden 233 bine revize edildi. 

13 Mayıs ile biten haftada devam eden işsizlik başvuruları beklentilerin altında 1 milyon 923 bin kişi olarak gerçekleşirken, bir önceki haftanın rakamı 1 milyon 898 bin kişiden 1 milyon 899 bin kişiye revize edildi. 

Fed Guvernörü Brainard açıklamalarında, global ekonominin son birkaç yıla kıyasla daha parlak olduğunu, gelişmekte olan ülke piyasalarının geniş ölçüde daha iyi olurken, Euro Bölgesinin daha sağlam büyüdüğünü belirtti. Fed’in önerilerinin, global büyümeye yönelik revizyonların devam edeceği yönünde olduğunu ve ABD için daha düşük riskler oluşturduğunu da ifadelerinde yer verdi. 

Avrupa

İngiltere’de 1.çeyrek büyüme rakamı bir önceki çeyreğe göre %0.3’ten %0.2’ye geriledi. Yıllık bazda ise beklentilerin altında %2.0 büyüme kaydetti. 

Petrol

OPEC, Viyana’da yılın ilk resmi toplantısını gerçekleştirdi. Toplantının sonucunda, küresel aşırı arzın önüne geçmek amacıyla yapılan Petrol üretimi kısıtlamalarının süresini 9 ay daha uzatmak üzere anlaştıkları belirtildi. 


Şirket Haberleri

BANVİT /BANVT - Banvit'in yüzde 79,48'i toplam 269,2 milyon dolar bedelle, Brezilyalı BRF GmbH ve Katarlı Qatar Holding LLC ortaklığı TBQ Foods GmbH'e satıldı. 



Yorum: Satış fiyatı hisse başı 3.38$’a yaklaşık 12 Türk Lirasına tekabül etmekte. Hisse dün 11.65 seviyesinden kapanış yaptı. Haber, hisse fiyatında ciddi bir oynaklık yaratmayabilir. 



TURKCELL / TCELL - Şirket, genel kurulunda 3 milyar temettü ödemesinin kabul edildiğini bildirdi. Buna göre, temettü dağıtımı 15 Haziran, 15 Eylül ve 15 Aralık olmak üzere 3 taksitte gerçekleşecek.



TUKAŞ GIDA / TUKAS - Şirket, Torbalı fabrikasında yeni ürün geliştirilmesine, mevcut ürünlerinin teknolojik altyapısının yenilenmesine, ilave depo alanı yapılmasına yönelik olarak, bina ve makine yatırımları için T.C. Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü'ne yapmış olduğu teşvik müracatı onaylanmış ve şirkete 43 milyon TL tutarında Yatırım Teşvik Belgesi düzenlendiği bildirildi.



NUH ÇİMENTO / NUHCM - Şirket, bağlı ortağı Nuh Enerji Elektrik Üretim A.Ş. nin şirket ile kolaylaştırılmış usulde birleşmesine karar verildiğini bildirdi.



TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI / VAKBN - Banka, yurtdışı tahvil ihracına ilişkin yatırımcılardan talep toplama süreci tamamlanmış olup; nominal tutarı 500 milyon Amerikan Doları, itfa tarihi 30 Mayıs 2022 olan sabit faizli, 5 yıl vadeli ve 6 ayda bir kupon ödemeli tahvillerin getirisi %5.650 kupon oranı ise %5.625 olarak belirlenmiştir.



TÜRK TELEKOM / TTKOM - Türk Telekom ve PTT, Pttcell iş birliğini yeniledi. (matriks)



AYGAZ/ AYGAZ - Türkiye'nin en çok tercih edilen tüpgaz markası Aygaz, sahibinden.com ile yaptığı iş birliği çerçevesinde dijital mecralarda sürdüreceği yeni bir kampanyaya imza atıyor. (matriks)



TÜRK HAVAYOLLARI / THYAO - Türk Hava Yolları, ABD'nin Ulaştırma Güvenlik İdaresi TSA Pre ile yeni bir anlaşma imzaladı. (matriks)



AKSİGORTA A.Ş. / AKGRT - Haluk Dinçer isimli bir yatımcı AK Sigorta hisse senedinde 2.66 - 2.67 fiyat aralığından 360 bin lot alış işlemi gerçekleştirdiğini bildirdi.



TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş. / ISATR, ISBTR, ISCTR, ISKUR - Banka yurtdışından; yaklaşık bir yıl vadeli olmak üzere 100 milyon ABD Doları tutarında kredi sağlanması amacıyla bir anlaşma imzaladığını bildirdi.



GSD HOLDİNG A.Ş. / GSDHO - Şirket, kayıtlı sermaye tavanının geçerlilik süresinin 2021 yılı sonuna kadar uzatılmasına ilişkin Ana Sözleşmenin 7. maddesinin tadil tasarısı, T.C. Başbakanlık Sermaye Piyasası Kurulu'nun 22.03.2017 tarihli ve 29833736-110.03.02-E.3720 sayılı ve T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü'nün 28.03.2017 tarihli ve 50035491-431.02 sayılı izinleriyle Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda pay sahiplerinin onayına sunulduğunu ve oy çokluğuyla kabul edildiğini bildirdi. 



GSD HOLDİNG A.Ş. / GSDHO - Şirket, 2016 yılına ait karından temettü dağıtmayacağını duyurdu.



ÖZAK GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. / OZKGY - Şirket, 2016 yılına ait karından temettü dağıtmayacağını duyurdu.



TGS DIŞ TİCARET A.Ş. / TGSAS - Şirket, 2016 yılına ait karından temettü dağıtmayacağını duyurdu.

Sektör Haberleri



Çimento Sektörü - TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı M. Şefik Tüzün, "Çimento sektörünün, yılsonunda yaklaşık 500 milyon ihracatla geçen sene olduğu gibi bu yılda ülke ekonomisine büyük katkı sağlamasını bekliyoruz" dedi. (matriks)



Gıda Sektörü - Rus zirai ürünler denetleme kurumu Rosselhoznadzor'un başında bulunan Sergei Dankvert, Moskova'nın altı Türk şirketinin Rusya'ya sebze ihracına izin verebileceğini söyledi. (dünya.com)

Resmi Gazete'de yayımlanan yatırım teşvik belgeleri listesine göre, nisan ayında Ekonomi Bakanlığı tarafından 664 yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Belge alan projelerin sabit yatırım tutarı 12 milyar 243 milyon 74 bin 706 lira olarak hesaplandı. (dünya.com)




İntegral Yatırım Menkul Değerler  / BIST Günlük Bülteni




Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


BofA gözünü o hisseye dikti, aldıkça alıyor BofA, o hissede yüklü alım yaptı En çok para girişi olan 2 hisse dikkat çekti Yabancı gözünü o hisseye dikti, aldıkça alıyor Bugün hareketlenmesi muhtemel 4 hisse Yabancı yatırımcı 10 gündür o hisseyi satıyor