Deutsche Bank'tan Türkiye için 'carry trade' uyarısı

Almanya'nın dev bankası Deutsche Bank, Türkiye özelinde şu an için carry trade'in öne çıktığını, ancak yıl ilerledikçe özellikle de carry’nin düşmesi ve enflasyonun yapışkan seyri nedeniyle risk-getiri dengesinin daha az elverişli hale geldiğini raporladı.

Almanya'nın dev bankası Deutsche Bank’ın EMEA bölgesi için yayımladığı son raporda, Türkiye ekonomisi için ılımlı büyüme, kademeli dezenflasyon ve sınırlı mali alan öngörülürken; para politikasında temkinli faiz indirimleri, rezervlerde dengeli seyir ve 2026’ya doğru orta vadeli tahvillerde pozitif görünüm mesajı verildi.

Banka, Türkiye özelinde, şu an için carry trade'in öne çıktığını, ancak yıl ilerledikçe özellikle de carry’nin düşmesi ve enflasyonun yapışkan seyri nedeniyle risk-getiri dengesinin daha az elverişli hale geldiğini raporladı.

Büyüme beklentisi revize edildi: 2025 tahmini yüzde 3,8'e yükseldi

Rapor, Türkiye’nin 2025’in ilk dokuz ayında ekonomik dayanıklılığını koruduğunu, büyümenin yüzde 3,7 olarak gerçekleştiğini belirtiyor. Yüksek reel faizlere ve mali sıkılaşmaya rağmen güçlü iç talep, altın fiyatlarındaki artış, kredi genişlemesi ve deprem sonrası inşaat faaliyetleri büyümeyi destekleyen unsurlar arasında gösterildi.

Bankanın 2025 yılı büyüme tahmini yüzde 3,5’ten yüzde 3,8’e yükseltildi. 2026 için ise yüzde 4,2 büyüme öngörülüyor. Savunma, hizmet ve inşaat sektörlerinin pozitif ayrıştığı, tekstil gibi düşük katma değerli sektörlerde görünümün kötüleştiği vurgulandı.

"Dolar 2026 yılında 52 TL olacak"

Deutsche Bank raporunda dolar/TL kuru hakkında da tahminlerde bulundu. 2025 yılının sonunda doların 43 TL'ye yükseleceğini raporlayan bankanın 2026 yılı tahmini 52 TL, 2027 yılı tahmini ise 62 TL.

Enflasyonda düşüş sürüyor ancak yavaşlıyor

Deutsche Bank, 2025’in ilk yarısında baz etkisiyle hızlı düşen enflasyonun ikinci yarıda yeniden yavaşladığını belirtiyor. Gıda fiyatlarındaki artış, hizmet enflasyonundaki yapışkanlık ve zayıflayan baz etkisi nedeniyle yıl sonu enflasyonunun TCMB’nin yüzde 24 hedefinin belirgin üzerinde kalacağı ifade edildi.

2026 sonu enflasyon tahmini yüzde 23,8 olarak paylaşıldı. Banka, dezenflasyonun devam edeceğini ancak düşüşün önceki yıllara göre daha kademeli olmasını bekliyor. Riskler halen yukarı yönlü görülüyor.

Bütçe açığında sınırlı iyileşme beklentisi

2025 yılında güçlü gelir performansı ve deprem harcamalarının azalması bütçe dengesini iyileştirdi. Bütçe açığı yüzde 4,7’den yüzde 4,0’a geriledi. Ancak faiz giderlerinin yüksek seyri nedeniyle mali alanın sınırlı olduğu vurgulandı.

Deutsche Bank, 2025 bütçe açığının yüzde 3,4 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyor. 2026’da ise artan faiz giderleri nedeniyle açığın yeniden yüzde 3,6’ya yükselmesi öngörülüyor. Sosyal destek programlarının bütçe üzerinde ek yük oluşturabileceği de belirtiliyor.

Cari açık 2026’da 30 milyar dolar olabilir

Cari açık 2024’te GSYH’nin yüzde 0,9’u seviyesine kadar geriledi. Ancak 2025’in sonunda açığın yüzde 1,4–1,5 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. 2026 tahmini ise yaklaşık 30 milyar dolar (GSYH’nin yüzde 1,8’i).

Reel değerlenme, güçlü iç talep ve altın ithalatı cari açığı artıran unsurlar olarak sıralandı. Buna karşın, kontrollü kredi büyümesi, ılımlı enerji fiyatları ve dış talepte toparlanma sinyalleri daha büyük bir bozulmayı engelleyebilir.

Bankaya göre finansman tarafında ciddi bir sorun beklenmiyor; güçlü rezervler ve artan portföy girişleri öne çıkıyor ancak NHN kaynaklı çıkışlar risk unsuru olmaya devam ediyor.

TCMB rezervlerinde dengeli seyir: Dolarizasyon alanı sınırlı

TCMB’nin swap ve Hazine mevduatı hariç net rezervlerinin 45–50 milyar dolar seviyesinde olduğu aktarıldı. Brüt rezervlerin 181 milyar dolar ile güçlü bir görünüm sunduğu belirtildi.

Altın fiyatlarındaki artışın rezervlere yaklaşık 30 milyar dolar katkı yaptığı kaydedildi. Yüksek reel faizlerin dolarizasyonu frenlediği, ancak dedolarizasyonun artık sınırlı alanı bulunduğu vurgulandı.

Faiz indirim döngüsü: “Kademeli ve temkinli”

TCMB’nin Ekim ayında faizleri 100 baz puan indirerek yüzde 39,5’e çekmesinin ardından, Deutsche Bank önümüzdeki dönemde her toplantıda 100 baz puan civarında indirim bekliyor. Banka, 2025 sonunda politika faizinin yüzde 30,5 olacağını öngörüyor.

Daha güçlü dezenflasyon gerçekleşmesi halinde 150 bp’lik indirim olasılığının da arttığı değerlendiriliyor. 2027 sonu politika faizi tahmini ise yüzde 25 düzeyinde.

Risklerin çift yönlü olduğu belirtiliyor:

  • Aşağı yönlü riskler: enerji fiyatlarında düşüş, küresel jeopolitik rahatlama
  • Yukarı yönlü riskler: yüksek ücret artışları, yapışkan enflasyon, iç siyasi belirsizlikler
BofA gözünü kararttı, o hissede yüklü alım yaptı! BofA, bugün açık ara o hisseyi topladı! BofA'dan o hissede 800 milyon TL'lik yüklü satış! BofA'dan o hissede 1.6 milyar TL'lik yüklü satış! Manipülasyon operasyonuna neden olan hisse belli oldu Günün önemli şirket ve sektör haberleri