Fiyatlar yükseldikçe 'sat' düşünce de 'al'

Küresel gelişmeler ve yurt içerisinde yaşanan yüksek oynaklık nedeniyle ‘fiyatlar yükseldikçe sat’, düşünce de ‘al’ stratejisi yatırımcılara kazandırıyor. Hisse senedi biriktirenlerin tercihi ise ‘güçlü’ hisselerden yana

Küresel piyasalarda FED belirsizliği, yurt içerisinde ise yaşanan siyasi belirsizlik, geçtiğimiz hafta al-sat yapanlar için güzel fırsatlar yarattı. Söz konusu durum dolar için de geçerli. Dolar kurunun önce 3 lirayı aşması ardından 2.93 liraya gerilemesi ve sonrasında da yeniden 2.96’lara tırmanması aynı hafta içerisinde birden fazla işlem fırsatı yarattı. 


Yurtiçi piyasada stres yaratan siyasi belirsizlik ise ortadan kalktı. Ak Parti’nin olağanüstü kongresinde genel başkan seçilen Binali Yıldırım, 65. Hükümet’te görev alacak yeni isimleri açıkladı. Böylece ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceğine yönelik belirsizlik de ortadan kalktı. 


Yellen kapıyı açık bıraktı


Öte yandan büyük bir merakla ne söyleyeceği beklenen Fed Başkanı Janet Yellen da konuşmasını yaptı. Piyasaların merak ettiği husus haziran ayında faiz artışı olup olmayacağı idi. Yellen, ‘önümüzdeki aylarda’ diyerek kapıyı açık bıraktı. Yatırımcılar bu noktadan sonra veri akışına bakacak. 


Buna bağlı olarak kurda, borsada ve faizlerde yaşanacak dalgalanmalar alım ve satım fırsatlarını da beraberinde getirecek. Fed’in faiz artırım süreci bu yıl başladı ve devam edecek. Fed faiz artışına bağlı olarak kurda 3.05-3.10 TL yıl sonu için gösterilen hedef fiyat seviyeleri olarak duruyor. 


Biliniyor ki Fed faiz artırsa dahi yavaş hareket edecek ve bu artışları sürece yayacak. Neticede artış çok hızlı gerçekleşmeyecek. Bu nedenle beklenen olası sert sonuçları da yumuşatmakta. 


Öte yandan dolar bazında hisse senetleri güçlü destek noktalarına gelmiş durumda. Bu da düşüşlerde hisse senedi alımına öncelik verilebileceğini gösteriyor. Ancak zarar eden ya da küçülen firmaların hisseleri alınırken detaylı analiz yapılmasında fayda var. Öte yandan kur açısından da çıkışlarda satıp gerilemelerde alt seviyelerden alarak dalgalanmalara karşı korunmayı sağlayacaktır. 




Fed’in faiz artırımı yaza


Fed Başkanı Janet Yellen,  Harvard’ta yaptığı konuşmada, ekonominin tam istihdam olarak kabul edilen işsizlik oranına ulaştığını ve enflasyonun yüzde 2 hedefine ilerlediğini, belirtti. 


Yellen, tahminlerde yanılma olmazsa gelecek aylarda ‘kademeli ve temkinli’ faiz artırımı uygun olabilir dedi. Yellen, bu konuşması ile haziran ayında olmasa bile yaz aylarında faiz artışı olabileceğini dile getirdi. Yellen’in konuşması ile birlikte dolar kuru 2.96 sınırını aşarak 2.9610 seviyesini test etti. 


Yellen’in açıklamaları bölgesel Fed başkanlarının ifadeleriyle örtüşüyor. Yellen’in açıklamasında kullandığı ‘önümüzdeki aylar’ vurgusu haziran ayında bir faiz artışını muğlakta bırakıyor. Ancak yaz aylarında bir faiz artışının gerçekleşme ihtimalini de güçlendirmekte. 


Borsada düşüşler alım fırsatı yaratıyor


Dolar kurunun yukarı doğru hareketlenmesi ile birlikte dolar bazında bist 100 Endeksi 26.493 seviyesine geriledi. Yellen’in konuşması sonrasında borsada oluşabilecek olası düşüşler ise alım fırsatı yaratacaktır. Mevcut seviyeler bile alım fırsatı veriyor. TL Bazında BİST 100 Endeksi, 78.028 seviyesinde bulunuyor. Endeks 78.500’lerdeki 200 günlük hareketli ortalamasının altında kalıyor. Teknik göstergelerin ise dipten hareketlendiği gözlenmekte. 78.500 ve 79.500 seviyelerindeki dirençlerin hacimli aşılması endeksin bir kez daha 80.000’in üzerine tırmanmasını sağlayacaktır. Yellen’in ‘önümüzdeki aylar’ kapsamına haziran ayı girmez ise borsa yeniden 85.000-87.000 bandına doğru bir atak gerçekleştirecektir.  


İlk beş ayda altın ve borsa kazandırdı 


Yılın ilk beş aylık verilerine baktığımızda borsa ve altının kazandırdığını görüyoruz. BİST 100 Endeksi nisan ayında test ettiği 86.700’lerin altında 78.029 seviyesinde olmasına rağmen yılbaşına göre altından sonra en fazla kazandıran yatırım aracı oldu. Mevduatın beş aylık getirisi yüzde 4.05 seviyesinde gerçekleşirken ABD dolarının getirisi son beş ayda sadece yüzde 1.17 oldu.


‘AB REFERANDUMU’ STERLİNİ NASIL ETKİLER


Haziran ayında izlenecek önemli gelişmelerden biri de İngiltere’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinden çıkıp çıkmayacağını belirleyecek halk oylaması. Söz konusu referandum, 23 Haziran’da yapılacak. Strelin/dolar paritesi şimdilerde 1.46 seviyesinde bulunuyor. İngiltere’nin AB üyeliğinden çıkma endişesiyle birlikte geçtiğimiz şubat ayı sonunda parite 1.38’li seviyelere kadar gerilemişti. İngiltere’nin AB’den çıkması halinde sterlin/dolar paritesinin 1.35’lerin de altına kayması bekleniyor.


PETROL 50 DOLARDAN ‘HIZLI DÖNÜŞ’ YAPTI


Amerika Birleşik Devletleri’nde petrol stoklarının beklenenden daha fazla düşmesi petrol fiyatlarında çıkışa neden oldu. Petrol yaklaşık yedi aydır ilk kez 50 doların üzerine çıktı. Brent ham petrolün varil fiyatı 50.05 dolardan işlem görüyor. Rakam kasım ayından bu yana en yüksek seviyeye denk geliyor. ABD ham petrolünün varil fiyatı ise 49.79 dolara çıkarken 12 Ekim’den sonra en yüksek seviyeyi test etmiş oldu. Güçlenen dolar ve aşırı arz kaygısı tekrar 50 doların altına kaymasına neden oldu. Cuma günü itibariyle haziran vadeli Brent ham petrolünün varili 48.80 dolar seviyesindeyken ABD hafif ham petrolünün varili 48.90 dolar seviyelerinde. (Milliyet / Zeynep Aktaş)

BofA bugün açık ara o hisseyi topladı Nisan ayında bedelsiz kararı alan şirketler O hisse yatırımcısına bir ayda 2 katı kazandırdı Yabancı yatırımcı 10 gündür o hisseyi satıyor BIST 100’de sektörüne göre iskontolu hisseler Bir şirket rekor bedelsiz kararı aldı