New York borsası düşüşle kapandı
Trump'ın tarife tehditleri sonrası NY borsası haftayı düşüşle kapattı, endeksler geriledi.
New York borsası, ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni gümrük vergisi açıklamaları sonrası haftanın son işlem gününü ekside tamamladı.
Kapanışta Dow Jones endeksi %0,63 düşüşle 44.371,51 puana geriledi. S&P 500 %0,33 kayıpla 6.259,75 puana, Nasdaq ise %0,22 düşüşle 20.585,53 puana indi.
Trump, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, 1 Ağustos’tan itibaren Kanada’dan ithal ürünlere %35 oranında ek gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu. Ancak Kanada’nın fentanil ile mücadelede iş birliği yapması durumunda bu kararı yeniden değerlendirebileceğini belirtti. Kanada Başbakanı Mark Carney, iki ülkenin bu konuda birlikte çalışmaya devam edeceğini vurguladı.
Trump ayrıca, Brezilya’ya uygulanacak %50 tarifeler hakkında “belki bir noktada konuşabiliriz” ifadelerini kullandı. Kanada’ya yönelik kararın “iyi karşılandığını” savundu.
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın görevden alınıp alınmayacağı yönündeki soruya ise “Hayır” yanıtını verdi ancak Powell’ın kötü bir iş çıkardığını ve faizlerin 3 puan daha düşük olması gerektiğini söyledi.
Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, tarifelerin faiz indirimlerini geciktirebileceğini ve enflasyon riskini artırabileceğini belirtti. Bu durumun Fed’i “bekle-gör” pozisyonunda tutabileceği uyarısında bulundu.
Öte yandan ABD Hazinesi, haziran ayında 27 milyar dolarlık bütçe fazlası açıkladı. Gümrük vergilerinden elde edilen gelir, haziranda 27 milyar dolar olurken, mali yılın ilk 9 ayında toplamda 113 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı.