Pay Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

SPK, Pay Tebliğinde Değişiklik yapıldığını duyurdu. Sermaye Piyasası Kurulu ''Pay Tebliğinde Değişiklik'' yapılmasına dair tebliğ yayınladığını duyurdu.

Sermaye Piyasası Kurulu  ''Pay Tebliğinde Değişiklik'' yapılmasına dair tebliğ yayınladığını duyurdu. Kuruldan yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi;


30.12.2012 tarihli ve 28513 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nda (Kanun) yer alan düzenlemelere uyum sağlanması amacı ile hazırlanan Kurulumuzun VII-128.1 sayılı “Pay Tebliği”nin 12 nci maddesinde, Kanun’un 12’nci maddesine paralel olarak halka açık ortaklıkların yapacakları bedelli sermaye artırımlarında ortaya çıkan sermaye koyma borcunun ortaklığa nakit dışındaki varlık devrinden kaynaklanan borçlara mahsuben yerine getirilmemesinin esas olduğu düzenlenmiş, ayrıca bu tür sermaye artırımlarında pay alım teklifi uygulanması gerektiği hüküm altına alınmıştır. 


Mevcut düzenlemeler kapsamında Kurulumuza yapılan başvuruların incelenmesi sonucunda; nakit sermaye koyma borcunun nakit dışındaki varlık devrinden kaynaklanan borçlara mahsup edilmek suretiyle yerine getirilmesi işlemlerinin, söz konusu işlemden yararlananların pay alım teklifine rağmen gerek pay sahipleri gerekse de piyasa üzerinde olumsuz etkileri olabileceği değerlendirilmektedir. 


Bu çerçevede sermaye piyasalarında yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması amacıyla hazırlanan Tebliğ Taslağı ile getirilen yeni düzenlemeler özet olarak aşağıda verilmektedir:


a) Halka açık ortaklıkların yapacakları sermaye artırımlarında ortaya çıkan nakit sermaye koyma borcunun, ortaklığa nakit dışındaki varlık devrinden kaynaklanan borçlara mahsup suretiyle yerine getirilebilmesi için yerine getirilmesi gereken şartlar ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. 

b) Halka açık ortaklık açısından nakit dışı varlık devralınması işleminin yeniden yapılandırma faaliyetinin bir parçası olması gerektiği hüküm altına alınmış, ayrıca işlem sırasında uyulması gereken farklı sayısal kriterler belirlenmiştir.

c) Payları borsada işlem gören halka açık ortaklıkların paylarının ilk defa borsada işlem görmeye başladığı tarihten itibaren iki yıllık süre geçmeden bu tür işlemleri yapamayacakları, ayrıca bu şekilde gerçekleştirilmesi planlanan sermaye artırımlarının üç yıllık hesap dönemi içerisinde bir defa gerçekleştirilebileceği düzenlenmiştir. 

d) Bu şekilde gerçekleştirilecek sermaye artırımları nedeniyle ihraç edilecek payların sermaye artırımının tescilinden itibaren iki yıl boyunca borsada satılamayacağı düzenlenmiştir. 


BofA gözünü o hisseye dikti, aldıkça alıyor BofA, o hissede yüklü alım yaptı BofA bugün açık ara o hisseyi topladı O hisse yatırımcısına bir ayda 2 katı kazandırdı Nisan ayında bedelsiz kararı alan şirketler BIST 100’de sektörüne göre iskontolu hisseler