SPK'dan ceza alan Sanica patronuna yatırımcı ateş püskürdü

SPK, Sanica Isı Sanayi AŞ pay işlemlerinde yükümlülüklerin ihlali nedeniyle aralarında şirket ortağı Ali Fatinoğlu’nun da bulunduğu 6 kişiye toplam 37 milyon TL idari para cezası verdi. Fatinoğlu’nun geçmişte yatırımcılara yaptığı “trader olmayın” çağrısına rağmen piyasa bozucu eylemden ceza alması sosyal medyada tepki topladı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Sanica Isı Sanayi AŞ (#SNICA) pay piyasasında yapılan işlemlere ilişkin incelemesini tamamlayarak altı kişi hakkında idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Kurul bültenine göre her bir kişiye 6.168.483,34 TL, toplamda ise 36.990.900 TL tutarında ceza kesildi.

Cezaya Tabi Tutulan İsimler

SPK kayıtlarına göre ceza alan kişiler şunlar oldu:

  • Hüseyin Nesimi Fatinoğlu

  • Ali Fatinoğlu

  • Alaattin Avcı

  • Ayşe Gençalp

  • Önder Bodur

  • İlke Duyan Ergür

İhlalin Gerekçesi: Pay Satışında Yükümlülükleri Dolanma

SPK açıklamasında, söz konusu isimlerin “pay satış bilgi formu hazırlama ve Kurulca onaylanmış bu formu ilan etme yükümlülüğünü dolanarak şirket paylarını Borsa’da satışa konu etmeleri” nedeniyle cezalandırıldığı belirtildi.

Dayanak Gösterilen Mevzuat

Kurulun kararında ihlalin aşağıdaki düzenlemelere aykırılık teşkil ettiği vurgulandı:

  • VII-128.1 sayılı Pay Tebliği madde 27/11

  • VI-104.1 sayılı Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği madde 7

  • i-SPK 128.19 sayılı İlke Kararı (14.02.2023 tarih, 9/178 sayılı)

“Trader Olmayın” Çağrısının Ardından Tepki Çeken Ceza

Cezaya konu isimlerden biri olan Sanica Isı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Fatinoğlu, daha önce Bloomberg HT kanalında katıldığı bir televizyon programında yaptığı “Benim tahtamda trader olmayın, yatırımcı olun. Uzun vadede kazanırsınız” açıklamasıyla gündem olmuştu.

Bu çağrıların ardından aynı ismin piyasa bozucu eylem kapsamında ceza alması sosyal medyada yatırımcıların sert tepkisine yol açtı.

Birçok yatırımcı, yaşananları “çelişkili” olarak nitelendirirken, bazı paylaşımlarda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın konuyu incelemesi çağrısı yapıldı.

Öte yandan hisse halka arz fiyatının yaklaşık yüzde 30 aşağısında bulunuyor.

BofA gözünü kararttı, o hissede yüklü alım yaptı! BofA, bugün açık ara o hisseyi topladı! BofA'dan o hissede 800 milyon TL'lik yüklü satış! BofA'dan o hissede 1.6 milyar TL'lik yüklü satış! Manipülasyon operasyonuna neden olan hisse belli oldu Günün önemli şirket ve sektör haberleri