Trump’ın girişimi geri tepti: Cook şimdilik görevde
ABD’de federal mahkeme, Fed Guvernörü Lisa Cook’un, Başkan Donald Trump’ın görevden alma girişimlerine rağmen geçici olarak görevine devam etmesine hükmetti.
ABD’de tartışmalı bir dava süreci devam ederken, federal mahkeme Salı günü aldığı kararla Fed Guvernörü Lisa Cook’un görevine geçici olarak devam etmesine onay verdi.
Karar, ABD Başkanı Donald Trump’ın Cook’u görevden alma girişimlerine karşı açılan davada kritik bir aşamayı oluşturuyor.
Fed’in bağımsızlığı vurgusu
Mahkemenin kararında, Cook’un görevde kalmasının ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bağımsızlığı açısından önem taşıdığına dikkat çekildi. Uzmanlara göre bu adım, kısa vadeli faiz oranlarını belirleyerek fiyat istikrarı ve maksimum istihdam gibi hedeflere odaklanan Fed üzerinde siyasi baskıların artmasına karşı bir direnç niteliği taşıyor.
Trump’ın iddiaları
Trump yönetimi, 25 Ağustos’ta Cook’un geçmişte yaptığı bazı gayrimenkul işlemlerinde ipotek dolandırıcılığı iddialarını gündeme getirmişti. İddiaya göre, Cook 2021’de Fed’e katılmadan önce satın aldığı iki mülk için de “birincil ikamet” beyanında bulundu. Bu beyanlar, söz konusu evlerin yatırım amaçlı gösterilmesi halinde ödemesi gerekenlerden daha düşük peşinat ve faiz oranı elde etmesini sağlamış olabilirdi.
Süreç devam ediyor
Mahkeme kararıyla Lisa Cook şimdilik görevine devam edecek ancak sürecin temyize taşınması neredeyse kesin görünüyor. Davanın nihai sonucu ilerleyen günlerde netleşecek.