Analistlerden petrol piyasasıyla ilgili uyarı

Analistler, yükselen akaryakıt fiyatlarıyla mücadelede çareyi petrol arzının artırılmasında gören bakış açısıyla ilgili uyarıda bulundu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Yükselen akaryakıt fiyatlarıyla mücadelede çareyi petrol arzının artırılmasında gören, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı petrol üreticisi ülkelerden oluşan OPEC grubuna yaptığı üretimi artırma çağrıları cevapsız kalan Beyaz Saray’ın ihtiyaç duyduğu arz artışı konusunda gözler, İran petrol yaptırımlarının kaldırılmasıyla piyasaya sürülebilecek petrole çevrildi. Bu olasılığa rağmen uzmanlar, artan petrol arzının piyasadaki dengesizliği düzeltemeyebileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Viyana Enerji Araştırma Grubu Kurucusu Fereydoun Barkeshli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İran'ın ekonomisini ciddi şekilde baltalayan ABD yaptırımlarının kaldırılmasına yönelik müzakerelerin 29 Kasım’da yeniden başlayacağını anımsatarak, "Yeni İran müzakere ekibinin daha iyi bir anlaşma yapıp yapamayacağı şüpheli. Bununla birlikte, yeni müzakere turu ABD ile İran arasındaki mevcut gerilim seviyesini azaltacak ortak bir zemin oluşturmuş olabilir. Biraz ironik olacak ama iki ülke arasındaki ilişkiyi normal bir seviyeye taşıyacak olan bu ortak zemin de petroldür." dedi.

İran asıllı uzman Barkeshli, petrol piyasasının OPEC tarafından çok sıkı bir şekilde kontrol edildiğine işaret ederek bu durumun grubun planlı ve iyi düşünülmüş bir piyasa yönetim stratejisi olduğunu belirtti.

Grubun ABD’nin petrol üretimini artırma çağrılarını göz ardı edip aralıkta piyasaya günlük 400 bin varil sürme kararını koruduğunu hatırlatan Barekeshli, şöyle devam etti:

"ABD Başkanı Joe Biden, OPEC ülkelerine, fiyatları aşağı çekmek amacıyla petrol üretimini artırması konusunda çeşitli çağrılarda bulundu. Beyaz Saray’a geldiği günden beri pek çok cephede yenilgiye uğrayan Biden’ın karnesine eklenen bir eksi not da pompa istasyonlarına yansıyan yüksek benzin fiyatları oldu. Daha önce görevdeki hiç bir ABD başkanının, Glasgow'da büyük bir çevre konferansı olan COP-26'ya hitap ederken ve izleyicilere fosil yakıtların kullanımına son vermekle ilgili tavsiyelerde bulunurken OPEC ve özellikle Suudi Arabistan’a daha fazla petrol üretmesi için bu denli kasıtlı ve büyük bir baskı yaptığını görmedim. Tam tersine, merhum Başkan Ronald Reagan, Başkan Yardımcısı George Bush'u Suudi Arabistan'a göndermiş ve fiyatların yükselmesine yardımcı olmak için krallığın daha az petrol üretmesi isteğinde bulunmuştu. Çok ilginç bir ironi."

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar