Arçelik 1.Çeyrek Bilanço Değerlendirmesi

GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan Tarafından Hazırlanan Arçelik Analizi…... GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan’ın hazırladığı Arçelik 1. Çeyrek değerlendirmesinde yer alan detaylar şöyle; "Arçelik’ten beklentiden güçlü kar performansı… Türkiye beyaz eşya pazarında toptan talepte ÖTV indirimi ve düşük baz etkisine rağmen, zayıflayan tüketici...

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan’ın hazırladığı Arçelik 1. Çeyrek değerlendirmesinde yer alan detaylar şöyle;

"Arçelik’ten beklentiden güçlü kar performansı…

Türkiye beyaz eşya pazarında toptan talepte ÖTV indirimi ve düşük  baz etkisine rağmen, zayıflayan tüketici güveni nedeniyle yüzde 11  daralma gerçekleşmiştir. Kurlarda meydana gelen gelişmeler ise  yurtdışı pazarını olumlu etkilemiştir. Makro koşullar iç pazarın yavaş  seyretmesine neden olurken, TRY’nin değer kaybı yurtdışında büyümeyi  desteklemiş ve ihracat karlılığının ise desteklenmesini sağlamıştır.

Tüm bu faktörlerle beraber şirketin 1Ç19 döneminde uluslararası  organik büyümesi %31 oranında gerçekleşti. Şirket, beyaz eşya ve klima  satışlarında pazara göre daha iyi performans sergiledi. Batı Avrupa’da Brexit kaynaklı öne çekilen talep İngiltere pazarını desteklemiştir.

Bu değişikliğin, şirketin ilgili pazardaki performansına olumlu  yansıdığını düşünüyoruz. Güney Afrika pazarında beklentilerin aksine 1Ç19 perakende talebi güçlü gerçekleşirken  Pakistan’da uzun süren kış  mevsiminin buzdolabı satışlarına olumsuz etkisi ve zorlu makro  koşulların tüketici eğilimini daha düşük ürünlere yönlendirmesi,  ilgili pazarı olumsuz etkiledi.

Daha düşük hammadde maliyetleri ve 4Ç18’e göre Türkiye  satışlarının artan payı sayesinde, kırılgan talep ortamına rağmen Türkiye pazarında cironun yıllık bazda %16 büyüdüğünü görmekteyiz.

1Ç19 döneminde toplamda (yurtiçi + uluslararası) dönemsel 6,9 milyar TRY ile yüksek bir ciroya ulaşıldı. İç piyasadaki daralmayı  uluslararası büyümenin telafi etmesiyle beraber şirket ilk çeyrekte  kur etkisi hesaba katılmadığında organik %11,4 konsolide büyüme  kaydetmiştir. Şirketin karı birlikte geçen yıla göre %28 artarak 225  milyon TRY seviyesinde gerçekleşmiştir. Dönemsel olarak piyasa  beklentisi olan 196 milyon TL ve bizim beklentimiz olan 200 milyon TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Operasyonel sonuçlar beklentilerle  paralel gerçekleşmiş, beklenenden fazla kur farkı geliri de net  tahminlerdeki yukarı yönlü sapmayı açıklıyor.

Arçelik 2019 ilk çeyrek sonuçlarının ardından 2019 yılı  beklentilerini de revize etmiştir. Buna göre ciro artış beklentisi %25-30 bandına, FVAÖK marjı beklentisi ise UFRS 16 standartlarının  uygulanması ile %11,5'e yükseltilmiştir. 2019 FVAÖK beklentisi tutar  olarak 3,7-4,2 milyar TL aralığına yukarı revize edilmiştir. "

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar