Asya borsası yeni yıla rekorlarla başladı

Asya hisseleri, teknoloji sektörünün öncülüğünde yeni yılın ilk işlem gününde yeni rekor seviyeleri test etti. Çin'de imalat PMI verileri toparlanmanın kesintiye uğradığına işaret ederken, diğer ülkelerde veri pozitif ivme olduğunu gösterdi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

2021 yılının ilk işlem gününde teknoloji hisselerinin güçlü kalmasının etkisiyle Asya hisselerinde yeni rekor seviyeler test edildi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'ne en büyük katkıyı Samsung ve Tencent hisselerinde görülen performans sağladı. Güney Kore'de hisseler Hyundai'in elektrikli aracını beklenenden önce görücüye çıkaracağı yönündeki haber akışının etkisiyle hızlı yükseldi.

Japonya'da ise hükümetin koronavirüs salgınıyla mücadele etmek için Tokyo bölgesi de dahil olmak üzere acil durum açıklayacağı beklentisiyle hisseler düşüş kaydetti.

ABD endekslerinden çıkarılacağı ifade edilen üç Çinli şirketin Hong Kong'da işlem gören hisselerinde de düşüş görüldü.

Çin'de Caixin imalat PMI Aralık'ta 53 olarak kaydedildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Aralık'ta ülkede imalat PMI verisinin 54,7 olarak gerçekleşmesi yönündeydi. Kasım ayında bu veri 54,9 olmuştu.

Buna karşı Japonya ve diğer Asya ülkelerinde veriler toparlanmaya işaret etti. Jibun Bank ve IHS Markit'in verilerine göre Japonya'da imalat PMI verisi Aralık'ta 50'ye yükseldi. Bu 2019 Nisan ayından bu yana ülkede kaydedilen en yüksek seviye oldu. Tayvan da PMI da aynı dönemde 59,4 ile 10 yılın zirvesini gördü. Güney Kore'de son veri 52,9 olarak kaydedildi. Böylelikle ülkede son 3 ayda imalat PMI eşik değer olan 50'nin üzerinde gerçekleşti.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar