Avrupa Merkez Bankası, varlık alım programını 500 milyar euro artırdı

Avrupa Merkez Bankası, bugün gerçekleştirilen toplantısında faizlerde bir değişikliğe gitmezken beklentilere paralel bir şekilde acil tahvil alım programını (PEPP) 500 milyar euro artırdı. Bu artış sonrası varlık programı 1,85 trilyon euroya yükseldi. Ayrıca PEPP'in süresi 2022 Mart sonuna uzatıldı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Avrupa Merkez Bankası(ECB), faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi, acil tahvil alım programı PEPP'i 500 milyar euro artırdı.

ECB'den yapılan açıklamaya göre, refinansman operasyon faiz oranının yüzde 0 olarak devam etmesine kararı verildi. Analistlerin beklentisi de faiz oranının değiştirmeyeceği yönündeydi.

ECB, bankaların merkez bankasında tuttukları mevduat için  ödenen faiz oranını gösteren faiz oranını eksi yüzde 0,50, marjinal faiz  oranını yüzde 0,25 olarak korudu. Analistler de iki faiz oranında  değişiklik beklemiyorlardı.

ECB'nin artırımı sonrası PEPP 1,35 trilyon eurodan 1,85 trilyon euroya çıktı. ECB, 2021 Haziran sonunda bitmesi planlanan programı da 2022 Mart sonuna kadar uzattı.

TLTRO için de 12 aylık uzatma kararı 

Avrupa Merkez Bankası hedefli uzun vadeli finansman operasyonlarıyla (TLTRO) ilgili de uzatma kararı aldı. Karar metninde TLRTO ile ilgili olumlu şartlar değerlendirmesi 12 ay uzatılarak Haziran 2022'ye çekildi. Banka euro likiditesi için diğer merkez bankalarına sunduğu swap hatlarını da Mart 2022 tarihine uzattı.

Pandemi alım programının genişletilmesine karar verilen toplantıda 2021'de dört pandemi uzun vadeli refinansman operasyonu (PELTRO) uygulanması kararı alındı.

Varlık alım programında 20 milyar euroluk aylık alım hızının sabit tutulmasına karar verildi.

Kararların ardından ECB Başkanı Lagarde'ın basın toplantısı bekleniyor.

Yorumlar