Avrupalı bankalar AMB'nin tavsiyesi ile temettüleri askıya alıyor

Aralarında Unicredit, ABN Amro, ING'nin de yer aldığı birçok Avrupalı banka, Avrupa Merkez Bankası'nın sermayeyi koruma yönünde yaptığı tavsiyesinin ardından temettü dağıtımlarını askıya alıyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Aralarında Unicredit, ABN Amro, ING'nin de yer aldığı birçok Avrupalı banka, Avrupa Merkez Bankası'nın koronavirüs salgını dolayısıyla bankalara sermayeyi koruma yönünde yaptığı baskı doğrultusunda temettü ödemelerini askıya aldı.

Cuma günü Avrupa Merkez Bankası bankalara koronavirüs salgınının piyasaları olumsuz etkilemesiyle en azından Ekim sonuna kadar ödemeleri sınırlandırmaları çağrısında bulunmuştu.

Avrupa Merkez Bankası'nın Başdenetçisi Andrea Enria bunun gibi olağanüstü dönemlerde temettü ödemelerine devam edilmesinin toplumsal olarak sorumsuzluk olacağını belirtmişti.

Avrupalı bankalar tarafında, Avrupa Merkez Bankası'nın geçici olarak sermaye tamponunun açılmasına izin vermesi ve sorunlu alacaklarla mücadele için daha fazla zaman tanımasıyla bir rahatlama yaşanmıştı.  

Bununla birlikte birkaç banka, Avrupa Merkez Bankası'nın bu ayın başlarında kredi vermeye devam ederken olası kayıplara karşı sağlam ve güçlü kalmaya devam etme çağrısından sonra bile ödemeleri iptal ederek ya da erteleyerek rezervleri artırma çağrısına katıldı

Bunlar arasında yer alan Belçika'dan KBC Group ve İrlanda'dan Bank of Ireland Group yatırımcıların kar paylarını askıya alma kararı aldı. Avusturya'dan Bawag Group da temettü dağıtım teklifinin de oylanacağı Mayıs ayında düzenlenmesi planlanan yıllık genel kurul toplantısını erteledi.

Koronavirüsün en çok etkilediği Avrupa ülkesi olan İtalya'da ise birçok banka Avrupa Merkez Bankası'nın çağrılarına uyarak hızla adımlar attı. Unicredit hisse başına 63 euro sent olarak öngörülen temettü dağıtımını askıya alırken, 467 milyon euroluk hisse geri alım planını da durdurdu. Intesa Sanpaolo da Avrupa Merkez Bankası'nın tavsiye kararını 31 Mart tarihli yönetim kurulu toplantısında değerlendireceklerini açıkladı. Banca Generali ve Banca Mediolanum da söz konusu sürece ilişkin ertelemeler duyurdular.

Sınırlı bir bölümü Avrupa Merkez Bankası'nın regülasyonlarına tabi olan İsviçreli UBS ise hisse başına 73 euro sentlik temettü dağıtımına devam etmeyi planlıyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın bankacılık regülatörüne göre Avrupalı bankalar temettü dağıtımının askıya alınması gibi düzenlemelerin desteğiyle ilave olarak 30 milyar euroluk sermayeye sahip olabilecekler.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar