B Grubu Hisse Nedir?

Hisse senedi bir şirkete ait payı yan hisseyi sembolize eden menkul değerlerdir. Şirketler hisse senedi satışında bulunarak, işlerin genişletilmesi ve yatırımlarının arttırılması amacını taşırlar. Yatırımcılar için ise hisse senedi zaman karşı kar edebileceği bir yatırım çeşididir.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Bütün hisse senetleri aynı şemsiye altında değerlendirilmez. Borsa İstanbul ‘da (BİST), hisse senetleri Fiili Dolaşımdaki Payına göre çeşitli gruplara ayrılmıştır. Borsada Fiili Dolaşımdaki Pay kısaca FDP harfleri ile  tanımlanmaktadır.

Hisse senetleri hangi grubu temsil ediyorsa o grubun kurallarına bağlı olarak alım satım işlemine tabii tutulur.

B Grubu Hisse Senedi
B Grubu hisse sentleri denildiği zaman değeri 30 milyon TL’den az, 10 milyon TL’den fazla olan hisseler anlaşılır. Bildirilen bu değerler bahse konu hissenin FDP değeridir. B grubu hisse senetleri ile daimi müzayede yöntemine tabi olarak işlem yapılır. B grubu hisseler ile yapılabilecek işlemlerden bazıları şunlardır:

·         Kredili alım,

·         Açığa artış,

·         Ödünç alma

·         Ödünç vermedir.

B grubu hisse senetleri bu işlemlerde  % 50 özkaynak kabul edilir. 

Hisse Senedi Grupları
Hisse seneleri piyasadaki FDP’ larına göre 4 ana grupta incelenir. Bu gruplar şunlardır:

·         A grubu hisse senetleri,

·         B grubu hisse senetleri,

·         C grubu hisse senetleri

·         D grubu hisse senetleridir.

Hisse senetlerinin hangi gruplara dahil olacağı ve  işlem yapılacağı Ocak –Haziran ve Temmuz-Aralık dönemlerinde olmak  üzere,  yılda   2 kere güncellenmektedir.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar