Bankacılık ve finans dışı sektörler kar tahminleri

2021 yılı 4. çeyrek dönem finansalları bu hafta açıklanmaya başlıyor. 26 Ocak ARCLK, 1 Şubat AKBNK, 2 Şubat GARAN ve 3 Şubat’ta TOASO ve YKBNK sonuçları açıklanacak.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

2021 yılı son çeyrek ve yıllık finansallar bu hafta açıklanmaya başlıyor.

Deniz Yatırım, son çeyrek beklenti raporunda yer alan detaylar şöyle:

Bu dönemde Araştırma kapsamımızda yer alan bankaların net kar rakamının bir önceki çeyreğe göre %36, geçen yılın aynı dönemine göre ise yaklaşık üç katlık bir artış göstermesini bekliyoruz. Böylelikle özsermaye karlılıklarının bir önceki döneme göre 480 baz puan artış ile %20.5 seviyesine ulaşabileceğini öngörüyoruz.

Bu dönemin ön plana çıkan dinamikleri büyüme tarafında TL kredilerdeki büyümenin bir önceki döneme göre biraz daha hız kazanması ve TL mevduat büyümesinin TL kredilere göre daha yavaş olması nedeniyle TL tarafta mevduatın krediye dönüşüm oranının artması, menkul kıymetler tarafında TÜFE’ye endeksli bonoların bilanço içerisindeki ağırlığının biraz daha artış göstermesi olarak sıralanabilir.

Karlılık tarafında ise kredilerin yeniden fiyatlanması nedeniyle TL kredi/mevduat faiz makasında toparlanmanın devam etmesi, TÜFE’ye endeksli bonoların enflasyondaki yüksek seyre bağlı olarak marj katkısının önceki çeyreğe göre daha yüksek olması, komisyon gelirlerindeki güçlü seyrin devam etmesi ve kredi risk maliyetlerinin bir önceki döneme göre gerek kur etkisinden dolayı gerekse de BDDK’nın 1 Ekim 2021 tarihi itibari ile esnekliği kaldırmış olmasının etkilerini görmeyi bekleriz.

BANKALARDAN DÜŞÜK KAR RAKAMI BEKLENTİSİ

Bankaların güçlü karlılıkları nedeniyle karşılık oranlarını beklentimizin üzerinde artırmaları ve serbest karşılık gideri yazmaları tahminlerimizden daha düşük kar rakamı açıklanmasına neden olabilir.

Yıllık bazda kar artışları ve özsermaye karlılığındaki gelişme ele alındığında YKBNK ve GARAN ön plana çıkabilir. Çeyreksel bazda ise HALKB, VAKBN ve ISCTR yüksek kar büyümesi elde edebilir. Kamu bankaları kredi/mevduat makası ve TÜFE’ye endeksli bonolardan faydalanırken, ISCTR bunların yanı sıra iştiraklerinden kaynaklı yüksek döviz pozisyon geliri elde edebilir.

Hayat dışı sigortacılık sektöründe kasko segmentinde yedek parça fiyat artışı, trafik segmentinde hasar frekansının yükselmiş olması ve yüksek oranlı asgari ücret artışının getireceği ilave karşılık giderleri nedeniyle operasyonel olarak biraz daha zayıf bir 4Ç21 sonucu elde edebilirler.

Motor segmentindeki payının daha düşük olması nedeniyle TURSG biraz daha ön planda olabilir. Hayat sigortacılığı ve bireysel emeklilik tarafında ise hem ANHYT hem de AGESA’nın bir önceki döneme göre biraz daha yüksek kar elde edebileceğini düşünüyoruz. Gerek hayat sigortacılığı prim üretimindeki artış gerekse de bireysel emeklilik tarafındaki fon performansları 4Ç21 karını bir önceki dönemin üzerine taşıyabilir.

4Ç21 içinde endeks seviyesindeki sert yükseliş ve yüksek işlem hacmi nedeniyle ISMEN için beklentimiz bir önceki döneme göre daha yüksek bir kar elde edebileceği olarak değerlendirilebilir.

GYO tarafında ise ISGYO, OZKGY ve TRGYO değerleme farklarından olumlu olarak etkilenirken, OZKGYO kur farkı geliri, TRGYO ise kur farkı zararı yazabilir. EKGYO finansman giderlerinin yatay seyri ile bir önceki döneme göre daha yüksek bir kar açıklayabilir.

FİNANS DIŞI SEKTÖRLERDE DURUM

Finans dışı tarafta, TL bazında yükselen fiyatlar ve güçlü marjları ile EREGL ve KRDMD, ürün fiyatlarındaki iyileşmeye ek olarak stok karının etkisiyle TUPRS, güçlü seyrin korunduğu gübre fiyatları beraberinde HEKTS ve TKFEN, elektrik fiyatlarındaki yükselişle AKSEN, Türkiye ve Romanya’da devam eden güçlü operasyonları ile LOGO, taahhüt işlerindeki kuvvetli seyir ile ORGE, kapasite kullanımı ve fiyatlarda artış beraberinde LKMNH, zayıf TL’nin desteği ile ASELS, FROTO, CCOLA, PETKM ve SISE’nin güçlü sonuçlar açıklayacağını tahmin ediyoruz.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar