Bankalar Birliği'nden S&P'ye sert tepki

Bankalar Birliği'nden Standard&Poor's'un Türk bankalarına yönelik açıklamalarına tepki geldi. Kurumdan yapılan açıklamada bankacılığın aktif kalitesinin bozulacağı değerlendirmesi büyük bir haksızlık olarak değerlendirilirken, yapılan değerlendirmelerinin Türkiye gerçeklerinden uzak olduğu vurgulandı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s'un (S&P) Türkiye'nin kredi notu ve görünümüne ilişkin sunumuna Türkiye Bankalar Birliği'nden tepki geldi.


TBB açıklamasında, bankaların kendi bünyelerinde geliştirdikleri modellerin sonucu belirlenen 'kredi riskinde önemli artış' nedeniyle ikinci gruba alınan kredilerin sorunlu kredi olarak değerlendirilmemesi gerektiği ve sektörün aktif kalitesindeki bozulmanın yüksek olacağına ilişkin değerlendirme yapılmasının hem bankacılık, hem de reel sektör için büyük bir haksızlık olduğu belirtildi.


Bankalar Birliği'nden yapılan açıklama şöyle;


"Bazı basın ve yayın organlarında, 19 - 20 Şubat 2019 tarihlerinde yer alan haberlerde derecelendirme şirketi Standard and Poor’s analistlerinin Türkiye’de bankacılık sektöründe tahsili gecikmiş alacak ve sorunlu kredilere ilişkin açıklamaları yer almıştır.


Türkiye Bankalar Birliği, Şirketin açıklamalarının en kötü varsayımlara dayalı senaryoların ürünü olması nedeniyle temelsiz olduğu, son dönemdeki toparlanmayı dikkate almadığı, Türkiye’nin kendine has özelliklerini ve gücünü, bankacılık sektörünün tecrübesini ve reel sektörün dinamizmini yansıtmadığı görüşündedir.


Kamuoyunun daha iyi bilgilendirilmesini teminen, aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür:

Bankacılık sektörünün aktif kalitesinin ölçülmesi ve raporlanması için yapılan temel düzenleme bankaların kredilerinin beklenen zarar karşılıklarının ayrılması amacıyla sınıflandırılmalarını gerektiren düzenlemedir.

2018 yılının başından itibaren uluslararası iyi örneklere tam uyumlu olan düzenleme ile ülkemizde kredi zararlarının muhasebeleştirilmesi, kredilerin sınıflandırılması, yeniden yapılandırılması, teminatların dikkate alınması, aktiften silinmesi, belgelendirme ve raporlama konularında önemli değişiklikler yapılmıştır.

Yorumlar