BDDK kararlarının hisse bazlı etkileri neler olur?

BDDK, altın, elektronik eşya alımlarında, mobilya ve elektrikli eşya alımlarında kredi kartlarında  taksitlendirme sürelerini düşürürken, taşıt alımı amaçlı kredilerde de vade sınırlarını indirdi. Deniz Yatırım bu karar sonrası sektörel olarak hisseleri nasıl etkileyeceğine dair bir rapor yayımladı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Deniz Yatırım Tarafından Hazırlanan Analiz:

"BDDK tarafından bu sabah açıklanan ve iç tüketimi kısmaya, ödemeler dengesine pozitif katkı sağlamayı amaçlayan son kararları Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıklar açısından olumlu görüyoruz.

Ayrıca, 2021 yılı para ve kur politikası metni sunumunda da Başkan Ağbal'ın birçok kez dile getirdiği sıkı para politikası  duruşuna da pozitif yönlü katkı sağlayacağı kanaatindeyiz. TCMB ve BDDK eşgüdümünü orta-uzun vade açısından önemsiyoruz. Ülke risk  primindeki azalışa da ivme kazandıracaktır.

Kredi kartı ve kredilerde taksit sayılarını azaltıcı karar  alınması, tüketime odaklı şirketlerin satış gelirleri büyümesi üzerinde bir miktar baskı yaratabilir. Bu yöndeki bir karardan  etkilenebilecek şirketleri aşağıdaki tabloda görebilirsiniz. Bununla  beraber mevcut diğer faktörler (parite etkisi, yurtdışı yatırımlar vs)  dolayısıyla hisseler üzerindeki etkinin nispeten sınırlı olabileceğini  düşünüyoruz.

Beyaz Eşya-ARCLK

Yurt içi talebin artışı, küresel ortaklıklar ve pazar  payı büyümesi, EUR/USD paritesindeki yukarı yönlü gidişat hisse performansını destekleyici faktörler olmaya devam ediyor.  

Beyaz Eşya-VESBE 

Yurt içi talebin artışı, EUR/USD paritesindeki yukarı  yönlü gidişat hisse performansını destekleyici faktörler  olmaya devam ediyor.  

Otomotiv-TOASO

Yurt içi talebin yüksek seyretmesi, yukarı yönlü  revize edilen satış adedi beklentisi hisse performansını  destekleyici olmaya devam ediyor ve TOASO'yu BDDK kararından otomotiv firmaları içerisinde en az negatif etkilenecek olan firma olarak değerlendiriyoruz.  

Otomotiv-FROTO

Yurt içi talebin yüksek seyretmesi, yukarı yönlü  revize edilen satış adedi beklentisi ve geleceğe yönelik  yatırım kararları hisse performansını destekleyici olmaya devam ediyor.  

Otomotiv DOAS  

Yurt içi talebin yüksek seyretmesi, yukarı yönlü revize edilen satış adedi beklentisi hisse performansını destekleyici olmaya devam ediyor fakat DOAS'ı BDDK  kararından otomotiv firmaları içerisinde en çok negatif  etkilenecek olan firma olarak değerlendiriyoruz.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar