BDDK'nın 'kredi' kararının sonuçları ne olacak?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu TL ticari kredilere yeni koşullar açıkladı. Buna göre döviz varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL’yi aşmayan şirketlere kredi kullanım durumunda döviz varlıklarını 15 milyon TL üzerine çıkarmama şartı getirildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu TL ticari kredilere yeni koşullar açıkladı. Buna göre döviz varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL’yi aşmayan şirketlere kredi kullanım durumunda döviz varlıklarını 15 milyon TL üzerine çıkarmama şartı getirildi.

BDDK tarafından getirilen yeni düzenlemeye göre, bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki, bağımsız denetime tabi şirketlerin kredi başvurusu yaptıkları tarih itibarıyla yabancı para nakdi varlıklarının (altın dahil, efektif Döviz ile bankalardaki YP mevduat) Türk Lirası karşılığının 15 milyon TL’nin üzerinde olması halinde, bu şirketlerin yabancı para nakdi varlıklarının, en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10’unu aşması durumunda, söz konusu şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmamasına karar verildi.

Borsada açılışta panik satışlarıyla yüzde 3 bulan kayıplar yaşanırken daha sonra kayıpların yarısından fazlasını sildi. Dolar/TL ise 16 liraya kadar gerilerken daha sonra yenide yükselişe geçti. Peki BDDK'nın bu kararını nasıl yorumlamak gerekiyor?

Tera Yatırım'dan Enver Erkan'ın konuyla ilgili değerlendirmesinde şu tespitlerde bulunuldu:

BDDK, Türk şirketlerinin elinde bulunan Eurobond'ların ve yerel olarak ihraç edilen döviz cinsinden menkul kıymetlerin ticari lira kredi kısıtlamaları kapsamında döviz varlığı olarak kabul edilmeyeceğini söyledi.

Buna göre;

Yabancılar tarafından ihraç edilen döviz cinsi menkul kıymetler ve hisse senetleri, yabancılarla ters repo işlemleri ve benzeri parasal varlıklar şirketlerin döviz varlıklarına dahil edilecektir.

Rotatif krediler, kredili mevduat hesabı kredileri ve ticari kredi kartı kredileri, önceki ay rakamlarını aşmaları halinde yeni lira kredisi olarak değerlendirilecektir.

Türkiye’nin döviz açığı ve ihtiyacı pozisyonunda ve dışarıdan sıcak paranın bulunma imkanının azaldığı veya dış borçlanmanın maliyetinin arttığı bir ortamda, rezerv kaynakları da azalırken, kur baskıları da yoğunken bu döviz kaynağının içeriden sağlanması kapsamında TCMB ve BDDK tarafından yeni regülasyonlar oluşturulmaktadır. Bu regülasyonların temel perspektifinin reel kesimin fazla döviz tutmasını ve döviz talebi oluşturulmasını engellemek yönünde olduğu görülmektedir.

'KREDİLER DÖVİZE KAYIYOR' ÖNGÖRÜSÜ

Düşük faizden yararlanan şirketlerin kısa vadede cari oranlardan kullandıkları kredileri dövize
yönlendirdikleri ve reel kesimin elinde fazla döviz tuttuğu düşünüldüğünden, ekonomi yönetimi durumu yönetmek ve dövizin TL’ye dönüp ticarete aktarılması gerekliliğinden bu gibi döviz kurlarını yönetici önlemler oluşturmakta. Buradaki temel mantığın da kredi büyümesini yavaşlatmaktan ziyade dövizi düşürmek olduğunu düşünüyoruz.

Burada reel kesimin elinde ne kadar ve neden döviz tuttuğunun konusuna açıklık getirmek amacıyla TCMB tarafından açıklanan firmaların döviz varlık ve yükümlülük verilerine baktığımızda, şirketlerin kısa vadede döviz long pozisyonu olduğu görülmektedir. Buna karşılık, uzun vadede 2022/03 dönemi itibariyle 114,1 milyar dolarlık döviz shortpozisyonuna
sahipler, yani şirketlerin döviz açığı ve ihtiyacı var. Şirketler bu dövizi üç ana amaçla tutmaktalar;

· İleriye dönük bilanço yönetimi
· Nakit akışlarının hedge edilmesi
· Ticari faaliyet (mal, girdi alımı vs.)

BDDK genelgelerinde belirtilen 15 milyar TL ve %10’luk dilimlerin üzerindeki tutarların ihtiyaç fazlası döviz olduğu düşünülüyor. Bu sınırlamaların piyasa işleyişi ve ticari faaliyeti ciddi sekteye uğratma riski bulunmaktadır. 30.06.2022 itibariyle, yani üç gün sonra 2Ç22 için bilanço netleştirmeleri olacağından ve şirketlerin 3Ç22 itibariyle krediye erişimlerini bilanço üzerindeki YP nakdi varlıkların durumu belirleyeceğinden dolayı kredilerin bir anda durması ve bunun da ekonomik faaliyeti önemli ölçüde durgunlaştırması riski söz konusu olabilir.

Düzenlemeden birçok büyük ve orta ölçekli şirket etkilenecek ve bilanço yönetiminde nakdi varlıkların planlaması konusunda veya rotatif ve spot kredi kullanım planlamalarında revizyon yapmaları gerekecektir. Pazar günü yayınlanan ikinci BDDK genelgesinin koşullarına bakıldığında, nakdi varlıklar hesabına YP mevduat, altın, ters reponun dahil olduğunu, Eurobond’un dahil olmadığını görüyoruz. Bu nedenle bir miktar paranın Türk Eurobondlarına kayabileceğini düşünüyoruz.

KKM’nin bellir bir tutarının da yeniden roll etmeyi tercih etmelerini bekleyebiliriz. Şirketlerin hemen önümüzdeki birkaç günde yoğun bir FX satışı yapmasından ziyade, kademeli değerlendirme yaparak süreci yöneteceklerini düşünüyoruz. Nakdi varlıkların finansal varlık kalemine girecek şekilde dönüştürülmesi, bilanço dışına çıkarılması ve TL’ye direkt olarak dönüşmesi şeklinde bu kademelendirme çeşitlilik gösterecektir.

DÖVİZ VARLIKLAR TEMETTÜYE DÖNÜŞEBİLİR

Yabancı para nakdi varlıkların, kredi sınırlamalarına takılmayacak şekilde dönüştürülmesi yönünde ciddi riskler de bulunabilir. Bazı şirketler yurtdışındaki iştiraklere YP varlıklarını aktarabilir, bunun da anlamı hem şirket bilanço hesabından düşme olacağından değerlemelerde düşüş, hem de yurtdışına para çıkışı olması bakımından boyutu olacağından sürekli değişen regülasyonların bunu engelleyici boyuta taşınması ihtimali de var. Şirketler YP varlıklarını kar payı olarak dağıtma yoluna da gidebilirler. Bu her ne kadar yatırımcı açısından cazip görünse de, şirketten para çıkışı demektir ve yatırıma yönlenecek bir kaynağın azalması ve şirketin ekonomi içinde kapladığı alanın azalması şeklinde yansıma gösterebilir. Çünkü bu perspektifte bir temettü dağıtımı şirketin büyümesinden veya kar artışı sağlamasından kaynaklı değil, varlıkların dönüştürülmesinden kaynaklı olacaktır.

ÖNDEN YÜKLEMELİ İTHALAT

Ticari faaliyeti için döviz yükümlülükleri bulunan şirketlerin de süreci yönetmekte belirsizliklerle karşılaşacaklarını düşünebiliriz. Birçok reel kesim şirketinin üretim ve ihracat yapabilmek için hammaddeye ihtiyacı var ve bunu yurtdışından döviz ile ithal etmek durumundalar. Ya ihtiyaçları olan enerji ve emtiayı önden yüklemeli şekilde ithal edecekler, hem girdi sağlamış hem de döviz varlığı azaltmış olacaklar, ancak bunu yaparken de ithalat yığılmasına yol açacaklarından cari açığın artmasına sebep olacaklar. Ya da kredi kullanım şartlarını sağladıktan sonra yeniden dövize dönüp ithal girdi sağlayacaklar, ancak parite farkından dolayı maliyet artışı olacağından satılan mal ve hizmet fiyatlarını artıracaklar, bu da enflasyon kaynağı olacak. İhracatçının temel stratejini zorlayacak çok değişken var görünüyor, bu nedenle dış ticaret tarafından daha zorlu koşullar söz konusu olabilir.

EN ÖNEMLİ RİSK...

Sonuç olarak; düşük faiz döviz talebinin yolunu açtı. Bu döviz talebinin önüne geçmek için çeşitli regülasyonlar geldi ve gelmeye de devam ediyor. İlk açıklanan düzenleme ve genelgelerdeki eksik noktalar da sürekli yeni kurallarla daha açık hale getirilmeye çalışılıyor. Krediler dövize dönüşmesin diye daha maliyetli hale gelirken, şirketlerin ticari faaliyet
eğilimlerinde de riskler birikmektedir.

Önceki günlerde de bankaların kredi çıkışlarına ve araç yönetimlerine ilişkin bazı düzenlemeler getirilmişti. Mesela, bankalara uzun vadeli tahvil aldırmak için getirilen yükümlülük şartı veya bankaların kredi çıkışlarında yurtdışı ile türev işlem yapıldığı takdirde risk ağırlığının 500 bps ile hesaplanması gibi. Krediler 3Ç22’de ciddi bir duraksama geçirirse, ekonomide durgunlaşmanın önünün açılacağı aşikar. Şirketlerin ise kredi sınırlamalarına takılmamak ve finansmana erişimi sürdürmek adına varlıkların dönüşümünü sağlama stratejisinde en önemli risk YP nakdi varlıkları bilanço içeriğinden çıkarmaları olur.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar