Bedelsiz Hisse Senedi Nedir?

Bedelsiz hisse senedi genel tanım olarak hissedarların sahip olduğu hisse sayışan bağlı olarak hissedarlardan herhangi bir ek maliyet talep edilmeden verilen ek hisselerdir.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Bedelsiz hisse senedi şirketin temettü şeklinde dağıtılmayan fakat bedelsiz hisse haline dönüştürülebilen birikmiş kazançlarını temsil eder.

Bedelsiz Hisse Senedi Açıklaması
Bedelsiz hisse senedi verilmesinin arkasındaki teme prensip toplam hisse sayısının, elde tutulan hisse sayısı ve mevcut hisse sayısı ile aynı oranda arttırılmasıdır

Bu duruma bir örek verilecek olursa bir yatırımcının x şirketinin 100 hissesine sahip olduğunu varsayalım. Eğer X şirketi 4:1oranında bedelsiz hisse senedi verirse,  bunun anlamı yatırımcının her bir hisse için ilave 4 hisse kazandığıdır. Böylece başlangıçta 100 hisse sahibi olan hissedar bedelsiz hisse satışından sonra 400 hisse sahibi olur.

Bedelsiz Hisse Senedi Verilmesinin Avantajı
Şirketler kendi bünyelerine olacak tekil katılımları teşvik etmek ve öz sermaye tutarlarını arttırmak için bedelsiz hisse senedi verirler. Eğer bir şirketin hisse başına fiyatı çok yüksek ise, yeni yatırımcılar bahse konu şirketin hisselerini almak istemezler. Oysaki hisse senedi miktarı arttırıldığında her bir hissenin birim değeri düşer. Böylece yatırımcının söz konusu şirketten hisse alması kolaylaşır. Böylece yatırımcının hisse satın alması teşvik edilmiş olur.

Fakat burada unutulmaması gereken husus, bedelsiz hisse senedi dağıtımı yapılmış olsa da, şirketin toplam sermayesinin aynı kaldığının bilinmesidir.

 

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar