BEDELSİZ SERMAYE ARTTIRIMI NEDİR?

Bedelsiz sermaye artırımı, bir şirketin sermayesinin (bazen hisse sermayesi olarak da adlandırılır) yeni hisse senedi ya da mevcut hisse senetlerinin nominal değerini arttırmak için bedelsiz olarak yaptığı bir işlemdir.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Bunu yapmak için şirketin öz kaynağının bir parçası olan rezervler veya kârlar dönüştürülmelidir. Bu ikinci durumda sermaye artırılır ancak yeni kar sayılmaz.

Bu tür işlemler hissedarlar tarafından onaylanmalıdır.

Sermaye artırıldığında, satın alınan yeni hisse senetlerinin toplam değerinin belirli bir yüzdesi önceden ödenmelidir.

Sermaye artırımı çeşitli şekillerde yapılabilir:

·         Parasal katkı

·         Parasal olmayan katkı

·         Kredi tazminatı

·         Rezervlerin kullanımı

Herhangi bir sermaye artışında, abonelik haklarını dikkate almak önemlidir.

Bu, mevcut hissedarların tercihli abonelik haklarına sahip olacağı veya başka bir deyişle, şirkette daha önce sermayeye sahip olmayan diğerlerinden daha fazla sermaye (bazen indirimli, cazip veya tercihli bir fiyatla) satın almaları teklif edileceği anlamına gelir.

Sermaye Stoku Nedir?

Sermaye stoku, halka açık bir şirketin ihraç etme yetkisine sahip olduğu, hem ortak hem de tercih edilen toplam stok miktarıdır.

Ortak hisse senedi yatırımcıların genellikle satın aldığı şeydir ve şirketler her zaman tercih edilen hisse senedi sunmazlar.

Sermaye stoku, hissedarlar tarafından ödenmemiş veya elde tutulabilecek hisse sayısıdır.

Bir şirketin ihraç ettiği sermaye stoku, genellikle bir şirket kurmak için kullanılan yasal belge olan şirket sözleşmesinde belirtilir.

Bununla birlikte, bir şirket genellikle yönetim kurulu tarafından onaylanarak ihraç etmeye yetkili olduğu stok miktarını artırma hakkına sahiptir.

Ayrıca, bir şirketin satış için daha fazla hisse ihraç etme hakkı ile birlikte mevcut hisse senetlerini hissedarlardan geri alma hakkı vardır.

Yatırımcılar, bilançodaki öz kaynaklar bölümünde şirketin sermaye stoku hakkında bilgi bulabilirler.

Toplam sermaye stokundaki artışlar mevcut hissedarları olumsuz etkileyebilir, çünkü genellikle hisse seyreltmesi ile sonuçlanır.

Bu, mevcut her bir hissenin daha küçük bir sahiplik yüzdesini temsil ettiği ve hisselerin daha az değerli olduğu anlamına gelir.

Şirketin kazançları, şirketin hisse başına kazancını (EPS) belirlemek için yeni, daha fazla sayıda hisse ile bölündüğünden, şirketin seyreltilmiş EPS rakamı düşecektir.

Bir şirket sürekli olarak ilave hisse senedi teklifleri başlatırsa yatırımcılar ve analistler dikkatli olur, çünkü bu genellikle şirketin mevcut gelirlerle finansal ödeme gücünü korumakta zorluk çektiğini ve sürekli ek finansmana ihtiyaç duyduğunu gösterir.

Artan Sermaye Stokunun Faydaları

Hisse senetlerinin olası seyreltilmesine rağmen, sermaye stokundaki artışlar nihayetinde yatırımcılar için faydalı olabilir.

İlave hisse senedi satarak şirket için yapılan sermaye artışı, ilave şirket büyümesini finanse edebilir.

Eğer şirket ek sermayeyi başarılı bir şekilde yatırım yaparsa, hisse senedi seyreltmesini telafi etmek için yatırımcılar tarafından gerçekleştirilen hisse senedi fiyatı ve temettü ödemelerindeki nihai kazançlar yeterli olabilir.

Bir şirketin hisse fiyatında önemli bir düşüş görmeden önemli miktarda ek stok çıkarabilmesi yatırımcılara ve analistlere iyi bir işarettir.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar