Biden 'soykırım' demeye hazırlanıyor

Bloomberg'in haberine göre ABD Başkanı Joe Biden, 1915'te yaşananlar için Türkiye ile ilişkileri germe riski taşıyan 'soykırım' ifadesini kullanmaya hazırlanıyor

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD Başkanı Joe Biden, Bloomberg'e konuşan konuya yakın bir kaynaktan edinilen bilgiye göre, 1915’te yaşananları ‘soykırım’ olarak ilan etmeye hazırlanıyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen kaynak, Biden’ın konuya ilişkin açıklamayı 1915'te yaşananların 106. yıl dönümünde, Cumartesi günü yapmasının beklendiğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu hafta Haberürk'e yaptğı açıklamada, geçmişte de ABD başkanlarının seçim vaatleri kapsamında bu konuyla ilgili konuştuğunu belirtti ve “Amerika ilişkileri daha da kötüleştirmek istiyorsa tercih kendileridir” dedi. Çavuşoğlu, “ABD uluslararası hukuku dikkate alırsa böyle bir karar vermez” diye konuştu. Çavuşoğlu, “bir siyasetçinin tanımının çok fazla öneminin olmadığını” söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, daha önceki açıklamalarında, 1915 olaylarını soykırım olarak adlandıran ülkelere tepki göstermişti.

Kampanyasında 1915'i 'soykırım' olarak tanıma vaadinde bulunmuştu
Biden, geçen yıl Kasım ayında yapılan başkanlık seçimleri için yürüttüğü kampanyada, 1915'te yaşananları 'soykırım' olarak tanıma vaadinde bulunmuştu. Ancak açıklamada kullanılacak dil henüz kesinlik kazanmadı.

Böyle bir açıklama yapması durumunda Biden, 1915 olayları için son 40 yıl içinde 'soykırım' ifadesini kullanan ilk ABD Başkanı olacak. Bununla birlikte Eski ABD Başkanı Ronald Reagan, 1981’deki bir yazılı açıklamasında Yahudi Soykırımı’ndan bahsederken, bu ifadeyi kullanmış, Türkiye’den gelen tepkilerin ardından geri adım atmıştı.

Eski ABD Başkanı Barack Obama da 2008 yılında 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıma sözü vermiş ancak görevde bulunduğu 8 yıl boyunca olaylar için 'trajedi', 'toplu vahşet' ve 'dehşet' gibi ifadeler kullanmanın ötesine geçmemişti.

2019 yılında ise hem ABD Temsilciler Meclisi hem de ABD Senatosu “Ermeni Soykırımı’nın resmen tanınmasını” öngören karar tasarısını kabul etmişti.

Kategoriler Gündem
Yorumlar