BioNTech Uğur Şahin: Türkiye için yeterli doz aşı depoladık

Dünyayı salgından kurtarması beklenen aşılardan birine imza atan Türk bilim insanı Uğur Şahin, Türkiye ile kısa süre içinde bir sözleşmenin imzalanacağı müjdesini verdi. Alman BioNTech firmasının başındaki Profesör Doktor Şahin, “Türkiye için yeterli doz depoladık. Aşıların nakliyatında sorun olacağını düşünmüyorum” dedi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Koronavirüse karşı geliştirdiği aşıyla dünyanın umudu olan Prof. Dr. Uğur Şahin, Hürriyet’e konuştu. Prof. Dr. Uğur Şahin, Avrupa İlaç Ajansı ve AB Komisyonu’nun BioNTech ve Pfizer’in aşısına onay verdiği gün Hürriyet Berlin Temsilcisi Celal Özcan’ın sorularını yanıtladı.

Eşi Dr. Özlem Türeci ile kurdukları BioNTech şirketiyle dünyanın umudu olan Şahin’in açıklamaları şöyle:

Aşının Türkiye’ye nakli için müzakereler yapıldığı haberleri var. Bu müzakereler hangi aşamada, görüşmeler daha ne kadar sürecek ve imzalar ne zaman atılacak?

Biz Türkiye’yle aylardır görüşüyoruz. Bana kalsa çoktan imzalar atılmış olurdu. Şu an ama son aşamalardayız ve bütün dileğim aşının Türkiye’ye de gitmesi için bu yıl içinde imzaların atılması.

Yani şu anda somut görüşmeler var?

Evet, görüşmeler devam ediyor.

Doz aşıların Türkiye’ye götürülmesinde soğutucu açısından lojistik bir sorun var mı? Bu soruna çözüm konusunda bir ilerleme ya da çözüm bulundu mu?

Türkiye'yle aylardır görüşüyoruz, şu an son aşamalardayız. Aslında bir sorun olmaması gerekiyor. Türkiye için yeterli dozu depoladık. Doz aşıların kuru buzla nakliyatı yaklaşık 50 yıldır yapılıyor. Bu bugünün bir yüksek teknolojisi değil. Soğutucuları Türkiye’de muhafaza edecek şirketler var. Örnek kuru buz nakliyatçıları. Türkiye’de üniversiteler mükemmel bir altyapıya sahip. Ben bu konuda kesinlikle hiç şüphe duymuyorum. Aşı yerlerine nakliyat konusunda da. Bundan dolayı bir sorun yaşanmaz.

Kategoriler Gündem
Yorumlar