Bir hisse, bir analiz: Halkbank

ICBC Yatırım, Halkbank için 5,00 TL hedef fiyatını ve "sat" tavsiyesini korudu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ICBC Yatırım, Halkbank için 5,00 TL hedef fiyatını ve "sat" tavsiyesini korudu.

Konuyla ilgili hazırlanan rapor şöyle;

Net kar beklentiye paralel ve zayıf - Halkbank 2021’in üçüncü çeyreğinde 92 milyon TL net kar açıkladı. Konsensüs net kar beklentisi 88 milyon TL idi. Bu çeyrekte TL kredi sektörün ve kamu bankalarının altında kalarak çeyreksel olarak yatay gerçekleşti. Net faiz geliri, TÜFE’ye endeksli menkul kıymet gelirlerindeki artışın da katkısıyla çeyreklik bazda dörde katlarken TL tarafındaki kredi-mevduat makası iyileşse de negatif bölgede kaldı.

TL krediler çeyreklik yatay seyretti - Halkbank’ın TL kredileri üçüncü çeyrekte çeyreklik yatay seyretti. Yabancı para (YP) cinsi krediler ise çeyreklik bazda yüzde 5 azaldı. Öte yandan, TL cinsi mevduatlar yüzde 5 artarken, YP cinsi mevduatlarda yüzde 3 artış oldu. KGF kredilerinin
toplamı 44,3 milyar TL’ye gerilerken toplam krediler içindeki payı yüzde 10 oldu. Sonuç olarak toplam kredi/mevduat rasyosu 5 yüzdelik puan gerilemeyle yüzde 86 oldu. Vadesiz mevduatın toplam içindeki payı yüzde 21’e yükselse de sektör ortalamasının oldukça altında kaldı.

Net faiz marjı negatif bölgede kaldı

Toplam kredi-mevduat makası YP tarafının olumlu etkisiyle hafif iyileşirken, TL cinsi mevduat maliyetlerindeki gerileme ile TL makası 240bp genişledi. Banka’nın TÜFE’ye endeksli (TÜFEX) menkul kıymetler portföyü 3Ç21’de 4,8 milyar TL artarken, TÜFEX gelirleri çeyreklik yaklaşık 1 milyar TL artarak 2,95 milyar TL oldu.

Banka bu çeyrekte TÜFEX portföyünü benzer bankaların üzerinde yüzde 19 ile değerlemiştir. Öte yandan, swap maliyetleri çeyreklik sert bir artışla 2,7 milyar TL oldu. TL kredi-mevduat makasında genişleme, swap maliyetlerinde artış ve bunlara karşın artan TÜFEX menkul kıymet gelirleri sonucu bankanın swap maliyetine göre düzeltilmiş net faiz marjı çeyreklik 50 baz puan artarak yüzde 0,1 oldu.

Sonuç olarak, net faiz gelirleri 4,2 milyar TL oldu. Ücret gelirlerinde hızlı artış - Net ücret ve komisyon gelirleri 3Ç21’de çeyreklik yüzde 17, yıllık yüzde 63 arttı. Öte yandan, operasyonel giderler ise çeyreklik yüzde 14 arttı. Banka 2021 yılı için ücretler ve operasyonel giderlerde yaklaşık yüzde 15 artış bekliyor.

Varlık kalitesi

Takibi geciken alacaklar (TGA) oranı 3Ç21’de yüzde 3,4’te yatay seyretti. Yakın izlemedeki kredilerin toplam içindeki payı yüzde 8,4’e geriledi. TGA için karşılık oranı bir puan artışla yüzde 60’a yükselirken, toplam kredi portföyüne ayrılan karşılık oranı %2,8’de kaldı. Bankanın
net karşılık giderleri 3Ç21’de 282 milyon TL oldu. Net risk maliyeti 3Ç21’de 36 baz puan oldu.
Sermaye yeterlilik rasyosu (SYR) geriledi - Halkbank’ın konsolide SYR’si araştırma kapsamımızdaki en düşük seviye olan yüzde 12,96 ile banka için konsolide yasal yeterlilik seviyesi olan %12,05 seviyesinin hafif üzerinde kaldı.

Değerleme

Hisse son bir yılda %17 düştü ve BIST-100 endeksine görece %34 daha zayıf bir performans gösterdi. 2022 tahminlerimize göre 8,26x F/K ve 0,26x PD/DD çarpanlarından işlem gören Halkbank için 5,00 TL hedef değeri ile SAT görüşümüzü koruyoruz.

HALKB TURKIYE HALK BANKASI A.S.
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 14.77
Satış 14.8
Değişim 0.19%
Son Değer 14.77
En yüksek 15.34
En düşük 14.57
Haftalık Değişim 1.3031%
Aylık Değişim 8.9233%
Yıllık Değişim 23.2888%

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar