Bir hisse, bir analiz: İş Bankası

Vakıf Yatırım, üçüncü çeyrek finansal sonuçlarını açıklayan ve beklentilerin üzerinde kar yazan İş Bankası için 7,23 TL hedef fiyatını ve 'AL' tavsiyesini korudu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Vakıf Yatırım'ın konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme yapıldı:

"Beklentilerin üzerinde net kar (+)

İş Bankası 3Ç20 dönemi için beklentimizin %21,1, piyasa tahminlerinin ise %13,8 üzerinde, çeyreksel %36,1 yükseliş ile 2,15 mlr TL net kar açıkladı. Banka’nın 2Ç’de %11,4 olan özkaynak karlılık oranı 3Ç’de %12,2 düzeyine ulaştı. Temel olarak 3Ç’de tahminlerimizin altında gelen karşılık giderleri ve beklentimizin %17,7 üzerinde gerçekleşen iştirak gelirleri nedeniyle net kar beklentimizi aştı.

İş Bankası’nın 3Ç’de çekirdek gelirleri bir önceki çeyreğe göre %17,2 artarken, bu dönemde ayrılan 1,25 mlr TL’lik serbest karşılık dahil toplam karşılık giderleri çeyreksel %39,8 yükseldi. 3Ç’de beklentilerin üzerinde gerçekleşen net karın, hisse performansına yansımasının olumlu olacağını değerlendiriyoruz.

İş Bankası için 7,23 TL olan hedef fiyatımızı ve kısa vadeli önerimizi “Endeksin Üzerinde Getiri”, uzun vadeli önerimizi “AL” olarak koruyoruz. Kredi büyümesi %8,6 ile beklentimize yakın gerçekleşti– İş Bankası’nın yılın üçüncü çeyreğinde TL kredi büyümesi, tüketici segmenti öncülüğünde %7,7 ile sektör ortalamasına yakın gerçekleşirken, YP kredi hacmi ise dolar bazında KOBİ segmentindeki gerilemenin (ç/ç:-%5,7) katkısı ile %2,9 daraldı. Böylece 3Ç’de bankanın toplam kredi büyümesi %8,6 olurken, yılbaşından bu yana kredilerde büyüme oranı %25,9’a ulaştı. Banka’nın 3Ç’de toplam menkul kıymet portföyü (MDP) çeyreksel %5,7 artarken, TL MDP’de değişken faizli menkul kıymetlerin toplam içerisindeki payı %69,8’den %72,2 düzeyine çıktı. Diğer taraftan, 3Ç’de bankanın TL mevduat hacmi çeyreksel %3,6 daralırken, YP mevduat hacmi dolar bazında %7,0 ile sektöre paralel güçlü artış kaydetti.

Aktif kalitesine baktığımızda ise, bankanın 2Ç’de %5,7 olan takipteki krediler oranı 3Ç’de %5,2’ye (BDDK düzenlemeleri hariç %6,6’dan %6,4’e) geriledi. Bu dönemde takipteki krediler için karşılık oranı %60,8’den %63,1’e, yakın izlemedeki kredileri için ise bu oran %14,3’den %16,2’ye çıktı.

Çekirdek gelirlerin yanı sıra iştirak gelirlerindeki yükseliş net karı olumlu etkiledi – Banka’nın 3Ç’de TL ve YP tarafta mevduat maliyetlerinin sınırlı da olsa gerilemeye devam etmesine karşın, kredi getiri oranları çeyreksel 40 bp düşüş gösterdi. Ancak bu dönemde menkul kıymet getiri oranlarındaki artışın katkısı ile bankanın kümülatif net faiz marjı (swap dahil) çeyreksel sadece 7 bp geriledi.

3Ç’de bankanın net faiz gelirler i çeyreksel %12,2 yükselirken, komisyon gelirleri ise bir önceki çeyreğe göre %31,7 oranında artış gösterdi. Net ticari zararda görülen çeyreksel %16,6 azalmanın da etkisi ile bankanın çekirdek gelirleri %17,2 yükseldi.

Diğer yandan, 3Ç’de 1,25 mlr TL serbest karşılık ayıran (2Ç20: 500 mn TL) bankanın toplam karşılık giderleri, bir önceki çeyreğe göre %39,8 yükseldi. Net risk maliyeti ise aynı dönemde %2,4’den %2,5 düzeyine çıktı. Buna karşın, bankanın 3Ç’de iştiraklerinden elde ettiği gelirlerin çeyreksel %134 artarak 1,2 mlr TL çıkması, net kardaki artış için destekleyici oldu.

Değerleme ve öneri – 4Ç’de daralmasını beklediğimiz kredi-mevduat makasına karşın, artmasını öngördüğümüz menkul kıymet gelirlerinin bankanın net faiz marjındaki gerilemeyi sınırlayacağını düşünüyoruz. Banka’nın komisyon gelirlerinde 4Ç’de bir önceki çeyreğe göre sınırlı büyüme beklemekle birlikte, risk maliyetinin %2,5 düzeyinde seyredeceğini öngörüyoruz.

Böylece İş Bankası için 2020 yılsonu net kar tahminimizi 6,5 mlr TL seviyesinde koruyoruz. Banka için 7,23 TL olan hedef fiyatımızı ve kısa vadeli önerimizi “Endeksin Üzerinde Getiri”, uzun vadeli önerimizi “AL” olarak sürdürüyoruz."

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar