Bir hisse, bir analiz: Kardemir

Halk Yatırım, üçüncü çeyrek sonuçlarını açıklayan ve beklentilerin altında zarar yazan Kardemir hedef fiyatını 4,00 TL'den 4,80 TL'ye yükseltirken, 'AL' tavsiyesini sürdürdü.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Halk Yatırım'ın konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme yapıldı:

"Beklentilerin altında net zarar rakamı. Kardemir, yılın üçüncü çeyreğinde, ortalama piyasa beklentisi olan 172,0 milyon TL net zararın %33,7, bizim beklentimiz olan 165,9 milyon TL net zararın da %28,9 altında, 128,7 milyon TL net zarar açıkladı. Söz konusu rakam, geçen yılın aynı döneminde 39,1 milyon TL net kar şeklindeydi.

Beklentimizin hafif üzerinde gerçekleşen operasyonel kar ve beklentimizin altında gerçekleşen esas faaliyetlerden net diğer gider, tahminimizin altında gerçekleşen net zararda etkili oldu.

Satış gelirleri yıllık %46,2 artış gösterdi. Yılın üçüncü çeyreğinde net satış gelirleri, hem bizim beklentimiz olan 1.931 milyon TL hem de ortalama piyasa beklentisi olan 1.917 milyon TL ile uyumlu, yıllık %46,2 artış ile 1.916 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Yıllık bazda artan satış gelirlerinde, artan satış hacmi ve yükselen birim fiyatlar etkili oldu.

Toplam ürün satışları yılın üçüncü çeyreğinde yıllık bazda %23,6 artış ile 597 bin ton seviyesinde gerçekleşti. Ürün kırılımında ise, ham çelik satışları yıllık %0,3 azalışla 224 bin ton, yuvarlak, profil, ray ve kangal çelikten oluşan haddelenmiş çelik satışları da yıllık %47,2 artışla 372 bin ton seviyesine yükseldi.

FAVÖK beklentilerin hafif üzerinde. FAVÖK 3Ç20’de bizim beklentimiz olan 295,4 milyon TL’nin %7,3, ortalama piyasa beklentisi olan 285,9 milyon TL’nin de %10,9 üzerinde, yıllık %155,4 artışla 317,0 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK marjı ise, yıllık 7,1 puan artış ile %16,5 olarak gerçekleşti.

Ayrıca, yıllık bazda iyileşen FAVÖK marjı son üç çeyrektir de çeyreklik bazda toparlanmasını sürdürüyor. Böylece, 3Ç19’da 47 dolar/ton seviyesinde gerçekleşen ton başına FAVÖK’ü 3Ç20’de 73 dolar/ton olarak hesaplıyoruz.

Kur farkı gideri kaynaklı kaydedilen giderler net zararın ana nedenleri oldu. Operasyonel olmayan tarafta ise, çoğunlukla kur farkı gideri kaynaklı 186,8 milyon TL’lik esas faaliyetlerden net diğer gider ve 235,4 milyon TL’lik net finansman gideri net zararın ana nedenleri olurken, 31,9 milyon TL’lik ertelenmiş vergi geliri net zararı sınırlandırdı.

Tavsiyemizi AL olarak sürdürüyoruz. 2020 yılının üçüncü çeyrek finansal sonuçlarının beklentilerden iyi açıklanması dolayısıyla hisse performansı üzerinde etkisinin ‘pozitif’ olacağını düşünüyoruz.

Sonuçların ardından 2020 ve 2021 yılı FAVÖK tahminlerimizi sırasıyla %41 ve %26 yukarı yönlü revize ediyoruz. Benzer şirket modelimizi de güncellememiz neticesinde Kardemir (D) için 12-aylık hedef fiyatımızı 4,00 TL’den 4,80 TL’ye revize ediyor AL tavsiyemizi sürdürüyoruz."

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar