Bir hisse, bir analiz: Pegasus

Şeker Yatırım, geçtiğimiz hafta dördüncü çeyrek bilançosunu açıklayan Pegasus hissesi için hedef fiyatını 79,70 TL'den 89,50 TL'ye yükseltirken, 'tut' tavsiyesini sürdürdü.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Şeker Yatırım'ın konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme  yapıldı:

"Net zarar bir defaya mahsus giderler nedeniyle arttı

Pegasus 4Ç20’de büyük ölçüde bir defaya mahsus giderlerin  etkisiyle 740mn TL net zarar açıklamıştır. Şirket’in açıklanan 4Ç20  net zararı, piyasa ortalama net zarar beklentisi olan 359mn TL’den ve  tahminimiz -275mn TL’den yüksek gerçekleşmiştir.

Pegasus’un toplam  yolcu sayısı, COVID-19 vaka sayılarındaki artışın hızlanmasıyla artan  kısıtlayıcı önlemlerin etkisiyle yıllık bazda %49.6 azalışla 3.8mn  olarak gerçekleşmiştir. 

Şirket’in iç hat ve dış hat yolcu birim  gelirleri ve yolcu başına elde edilen yan gelirlerinin de azalmasıyla,  toplam satış gelirleri TL bazında yıllık %48.9 azalışla 1,284mn TL  olarak, piyasa ortalama beklentisi olan 1,267mn TL’nin paralelinde,  ancak beklentimizden daha az gerilemiş olan birim yan gelirler ile, 1,066mn TL olan tahminimizin üzerinde gerçekleşmiştir. Pegasus 4Ç20’de  de maliyetlerini önemli ölçüde azaltmaya devam etmiştir. Ancak düşük  hacim nedeniyle, Şirket’in TFRS’ye uygun olarak hazırlanan finansal  tablolarında FAVÖK’ü, hesaplamalarımıza göre yıllık %99.3 azalarak 4mn TL olarak, piyasa ortalama beklentisi olan 80mn TL’nin ve tahminimiz 76mn TL’nin altında gerçekleşmiştir. Pegasus, 4Ç20’de 209mn TL  tutarında uçak satış zararı ve 237mn TL tutarında türev araçların  gerçeğe uygun değer farklarından oluşan gider kaydetmiştir.

Böylelikle, Şirket’in net zararı 4Ç20’de 740mn TL’ye ulaşmıştır. Açıklanan sonuçlar, beklentilerin belirgin üzerinde bir net zarar  içeriyor olmaları nedeniyle, Şirket payları kısa dönem performansını  olumsuz etkileyebilecektir.   Anahtar performans göstergeleri  üzerindeki COVID-19 baskısı devam ederken birim maliyetler jet yakıt  fiyatlarındaki gerileme ile hafif azalış gösterdi – 4Ç20’de Pegasus’un  tarifeli dış hat yolcu sayısı %65.4, iç hat yolcu sayısı ise %36.8  oranında gerilemiştir  bu dönemde Şirket toplam 3.84mn yolcuya hizmet  vermiştir. Bunun yanında, iç hat yolcu birim gelirleri yıllık %14  azalarak 105.1 TL’ye, dış hat yolcu birim gelirleri de ¬ bazında %20  azalışla ¬43.4’e gerilemiştir.

Şirket’in bu dönemde toplam kapasitesi  yıllık %42.3 oranında azalış göstermiş, yolcu doluluk oranı yıllık 13.4 y.p. gerileyerek %75.0 olarak gerçekleşmiştir. Yolcu başına yan  gelirlerin yıllık bazda %9.3 azalarak ¬13.8’e gerilemesi ile birlikte AKK başı birim gelirleri, ¬ bazında yıllık %38.7 gerileyerek ¬¢2.22  olarak gerçekleşmiştir. Toplam birim giderleri ise, jet yakıtı  fiyatlarındaki gerileme ile %1.1 oranında azalarak ¬¢3.32 olarak  gerçekleşmiştir. Pegasus böylelikle 4Ç20’de hesaplamalarımıza göre 4mn TL FAVÖK elde etmiştir. Şirket, bu dönemde 209mn TL tutarında uçak  satış zararı kaydetmiştir. Ayrıca, türev ürünlerinin gerçeğe uygun  değer farkları nedeniyle 237mn TL gider kaydedilmiştir.

Böylelikle Şirket’in net zararı 4Ç20’de 740mn TL’ye ulaşmıştır. Net borç, uçak  alımına dair ön ödemeler düşülmeden dönem sonunda hesaplamalarımıza  göre 14.5mlyr TL’ye yükselmiştir (3Ç20sonu: 13.2mlyr TL).   

TUT önerimizi sürdürmekteyiz – Pegasus’un 2021 yılında 2019 yılı  kapasitesinin yaklaşık %70’ine ulaşabileceğini tahmin etmekteyiz. 4Ç20  sonuçlarının açıklanmasından sonra yakın dönem tahminlerimizi ve  değerlememizi güncellememizle, Pegasus payları için 12 aylık hedefi  fyatımızı 89.50 TL olarak güncellemekte ve TUT önerimizi  sürdürmekteyiz. "

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar