BIST 100’ün yönü yeni yükselişe açık mı?

A1 Capital tarafından günlük olarak hazırlanan raporda; yurt dışı piyasalarda bu sabah Asya borsalarında pozitif bir hava hâkim, ABD’de bugün banka ve borsalar tatil nedeniyle kapalı olacak ve bu nedenle sığ piyasa koşulları bizleri bekliyor denildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Geçtiğimiz hafta MB kararı sonrasında gelen kar satışları cuma günü sınırlı da olsa kendini göstermesine karşın endeks günü artıda tamamladı. 121.000 altındaki hareketinde kalıcı olmayan endeks günü 121.474 puan ve %0.39 yukarıda tamamladı. Hafta sonu gerçekleşen Libya Konferansından gelen açıklamalarda askeri ölçüde bir müdahalenin olmayacağı bilgisinin yer alması, şimdilik jeopolitik riskleri azalmasına yardımcı oluyor. Diğer yandan yeni haftada veri takvimi zayıf ve gündemde Davos Zirvesi var. Zirve hafta boyunca yakından takip edilecek. Bu doğrultuda teknikte endeksin 121.000 üzerindeki kalıcı hareketinin yanı sıra 122.000 aşarak yeni rekor denemeleri ihtimalini hafta içerisinde konuşmamız muhtemel olabilir. Fakat 121.000 altındaki satışlar riskli olabilir. Ayrıca pariteler nezdinde TL varlıklar Dolar ve Euro karşısında zayıf. Dolar/TL 5.90 sınırında ve bu hareketin yukarı yönde korunması TL varlıklardaki kırılganlığı artırabilir.

Yurtdışı piyasalarda bu sabah Asya borsalarında ise pozitif bir hava hâkim. ABD’de bugün banka ve borsalar tatil nedeniyle kapalı olacak ve bu nedenle sığ piyasa koşulları bizleri bekliyor. Ayrıca takvimde gündem sakin fakat Davos Zirvesini, diğer ülkelerin katılımı neticesinde kurulacak temasları da yakından takip edeceğiz. Bunun yanı sıra ons altın ise 1550$ üzerindeki seyrini koruyor. ABD-Çin arasındaki faz-1 anlaşması imzalanmasına karşın çıkan şüpheler ticaret anlaşmasının istikrarına gölge düşürüyor. Bu durumda ister istemez ons altının yukarı yönlü hareketini şimdilik destekler nitelikte. Yeni bir açıklama ve mesaj ons altında yönü farklı tarafa çevirebileceğini de belirtmekte fayda var.

Manşette Öne Çıkanlar

· Moody's, TCMB'nin Temmuz 2019'dan bu yana negatif faize dikkat çekerek, negatif reel faizin yatırımcı güvenini zayıflatmasının büyük olasılık olduğunu belirtti.

· AB, Türkiye’ye mali yardımlarda ek kesintiye gidilmesi kararına ilişkin haberlerin yanıltıcı olduğunu bildirdi.

· Almanya Başbakanı Merkel Libya Konferansında, Libya’daki krizin çözümü askeri olmayacağına açıklamalarında yer verdi. Merkel, kapsamlı bir plan konusunda anlaştıklarına dikkat çekti.

· Rekabet Kurumu 20'den fazla banka hakkında ön araştırma başlattı. Ön araştırmanın kapsamında bankaların mevduat, kredi, döviz, tahvil, bono, hisse senedi ve aracılık hizmetleri yer alıyor.

· TCMB zorunlu karşılıklarda değişikliğe gitti.

· Fransız otomotiv grubu PSA'nın Türkiye Genel Müdürü Olivier Cornuaille, Tofaş'ın Bursa fabrikası çok önemli olduğunu ve birleşmeden sonra yeni fırsatlar gündeme gelecektir şeklinde açıklamada bulundu.

· Bugün Hazine ve Maliye Bakanı B.Albayrak’ın TSİ 11:00’de yıllık değerlendirme toplantısı yapması bekleniyor.

· Borsa İstanbul’da bugün yatay pozitif bir açılış bekleniyor.

ŞİRKET HABERLERİ

· ANHYT – Şirketin 01.01.2019-31.12.2019 dönemine ait brüt prim üretimi, hayat dalı 1.229.029.128,05.-TL, hayat dışı 1.052.250,86.-TL olmak üzere toplam 1.230.081.378,91.-TL olarak gerçekleşmiştir.

· ARCLK – Şirketin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası tarafından tüm işyerleri için uygulama tarihi sonradan belirlenmek üzere Grev Kararı alındığı Türk Metal Sendikası tarafından Şirkete bildirilmiştir. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.

· ARENA – Şirket Yönetim Kurulu Üyesi sayın Ramkumar Balakrishnan'ın 17 Ocak 2020 tarihi itibariyle istifasının kabulüne, Ramkumar Balakrishnan'ın Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa etmesi sebebiyle boşalan Yönetim Kurulu Üyeliğine Hindistan Cumhuriyeti Vatandaşı Ashok Veeraragavan'ın Türk Ticaret Kanununun 363'ncü maddesinde yer alan hükümler çerçevesinde Yönetim Kurulu Üyesi olarak atanmasına ve bu kararda yer alan hususların gerçekleştirilecek ilk genel kurulda onaya sunulmasına Yönetim Kurulunca karar verilmiştir.

· AYGAZ – Şirketin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde,Türk Metal Sendikası tarafından tüp imalatı yapan Gebze İşletmemiz için, grev uygulama tarihi daha sonra belirlenmek üzere Grev Kararı alındığı Türk Metal Sendikası tarafından Şirkete bildirilmiştir. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.

· BFREN – Şirketin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası tarafından işyeri için uygulama tarihi sonradan belirlenmek üzere Grev Kararı alındığı şirkete bildirilmiştir. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktı.

· CELHA – Şirket'in üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası tarafından işyeri için uygulama tarihi sonradan belirlenmek üzere Grev Kararı alındığı Türk Metal Sendikası tarafından Şirket'e bildirilmiştir. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.

· CEMTS– Şirketin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde,Türk Metal Sendikası tarafından uygulama tarihi sonradan belirlenmek üzere Grev Kararı alındığı Türk Metal Sendikası tarafından şirkete bildirilmiştir. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.

· DIRIT – Şirketin geçmiş yıllar itibari ile oluşmuş olan zararlar ve şirketin içinde bulunduğu borçlardan dolayı, yönetim kurulu şirketin normal faaliyetlerine dönebilmesi için almış olduğu bir takım kararlar doğrultusunda, şirketin kaybedilmiş olan özkaynak sorunun acil olarak giderilmesi ve şirket adına ortakların veya diğer 3 kişilerin tarafından şirkete nakdi sermaye avansı koyulması ve şirketin aynı zamanda acil önem arz eden borçlar karşılığı bir takım varlıkların elden çıkarılması için şirket adına tüm görüşmelerin ve sözleşmelerin yapılması için Yönetim kurulu başkanı Mehmet Bedir tam yetkili kılınmıştır.

· DITAS – Şirket'in üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası tarafından işyeri için uygulama tarihi sonradan belirlenmek üzere Grev Kararı alındığı Türk Metal Sendikası tarafından Şirket'e bildirilmiştir. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.

· EGEEN – Şirketin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Grup Toplu İş Sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamamış, tüm üye işyerlerinde grev kararı alınmış, Türk Metal Sendikası tarafından, Pınarbaşı ve Serbest Bölgede ki işyerleri için uygulama tarihi bilahare belirlenmek üzere, Grev Kararı alındığı Şirkete bildirilmiştir.Süreç halen devam etmekte olup gelişmeler kamuoyu ile ayrıca paylaşılacaktır.

· FROTO – Şirketin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası tarafından tüm işyerleri için uygulama tarihi sonradan belirlenmek üzere Grev Kararı alındığı Türk Metal Sendikası tarafından Şirkete bildirilmiştir.Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.

· ISGSY – 25.12.2019 tarihinde İş Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. ("İş Girişim Sermayesi" veya "Şirket") tarafından "Toksöz Spor Malzemeleri Ticaret A.Ş.'nin Eş Zamanlı Sermaye Azaltım ve Arttırım Kararı" başlığı ile yapılan Özel Durum Açıklaması'nda belirtildiği gibi, İş Girişim Sermayesi 'nin pay sahibi olduğu Toksöz Spor Malzemeleri Ticaret A.Ş ("Toksöz Spor")'de gerçekleştirilecek sermaye artırımında sermayenin 37.500.000 TL nakden artırılmak suretiyle 37.550.000 TL'ye yükseltilmesinde, İş Girişim Sermayesi tarafından nakden karşılanmak üzere 30.000.000 TL'ye kadar katılmaya karar verilmiştir. Bu kapsamda Şirket 17.01.2020 tarihinde 30.000.000 TL taahhüt ederek ilgili tutarın %25 'lik kısmı olan 7.500.000 TL'yi nakden ödemiştir. Bununla birlikte diğer Toksöz Spor ortakları tarafından ilgili sermaye artırımına ilişkin tüm rüçhan haklarının kullanılıp kullanılmayacağı konusu henüz netleşmediğinden tüm işlemlerin tamamlanmasını müteakip gerekli açıklamalar yapılacaktır.

· IZMDC – Türk Metal Sendikası tarafından; üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında 07.10.2019 tarihinde başlayan ve 04.12.2019 tarihinde arabuluculuk sürecine girilen grup toplu iş sözleşmesi görüşmeleri kapsamında uygulama tarihi daha sonra belirlenmek üzere grev kararı alınmıştır. Devam eden sürece ilişkin önemli gelişmeler kamuoyu ile ayrıca paylaşılacaktır.

· KARSN – Şirketin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası tarafından tüm işyerleri için uygulama tarihi sonradan belirlenmek üzere Grev Kararı alındığı Şirkete bildirilmiştir. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.

· KENT -Gebze'de bulunan Fabrika işyerine ilişkin Toplu İş Sözleşmesi'nin, 31.12.2019 tarihinde sona ermesi nedeniyle başlatılan yetki prosedürü sonucunda, Toplu İş Sözleşmesi yapma yetkisinin Bakanlıkça; Türkiye Tütün Müskirat Gıda ve Yardımcı İşçileri Sendikası'na ("TEKGIDA-İŞ") verilmesi üzerine, Taraflar, 16.01.2020 tarihinde Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası Genel Merkezinde bir araya gelmiş bulunmaktadırlar. Tek Gıda İş -Sendikası ,Toplu İş Sözleşmesi teklifini İşveren tarafa ver-dikten sonra TEKGIDA-İŞ Sendikası teklifinin görüşülmesi ve İşveren tarafının karşı teklif verilebilmesi amacıyla, müteakip toplantının 07.02.2020 günü saat 11:00'da yapılmasına karar verilmiştir.

· KRSAN – Şirket genel kurulu 17.02.2020 tarihinde toplanarak, 2018 yılında zarar oluşması sebebi ile, Yönetim Kurulu kar payı dağıtılmaması yönündeki 04.04.2019 tarih ve 2019/13 sayılı kararını oy birliği ile onaylanmıştır.

· METRO -Şirketin %100 oranında bağlı ortaklığı olan Metro Maden Pazarlama Dağıtım Hizmetleri A.Ş.'nin Mersin ili, Gülnar ilçesi sınırları dahilinde ve uhdesinde bulunan S.20062557 sayılı (1.800ha) IV.grup arama sahasına Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından işletme ruhsatı verilmiştir.

· OTKAR – Şirketin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası tarafından, tüm işyerleri için uygulama tarihi sonradan belirlenmek üzere, Grev Kararı alındığı Şirkete bildirilmiştir.Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.

· PAPIL – Yurtdışında Bağlı Ortaklık Kurulması ile ilgili KAP'ta yer alan paylaşım

· SASA – Şirket ile Petrol-İş Sendikası arasında 13.11.2019 tarihinde başlayan 21. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde, yasal süreç içerisinde anlaşmaya varılamaması nedeniyle, Petrol-İş Sendikası, 6356 sayılı yasanın 50. Maddesine istinaden, T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı - Adana Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'ne başvurarak Resmi Arabulucu tayin edilmesini istemiştir. Yapılan görüşmede taraflar Resmi Arabulucu tayin edilmesi hususunda anlaşmaya varmıştır.

· TOASO – Şirketin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası tarafından tüm işyerleri için uygulama tarihi sonradan belirlenmek üzere Grev Kararı alındığı Türk Metal Sendikası tarafından Şirkete bildirilmiştir. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.

· TTRAK – Şirketin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası tarafından tüm işyerleri için uygulama tarihi sonradan belirlenmek üzere Grev Kararı alındığı Türk Metal Sendikası tarafından Şirkete bildirilmiştir. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.

· YKSLN – Şirket Yönetim Kurulu, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yayınlanan II-17.1 sayılı Kurumsal Yönetim Tebliği'nin 1.6. no'lu maddesi çerçevesinde hazırlanan "Kar Dağıtım Politikası"nın Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) da paylaşılmıştır.

· YUNSA – Sermaye Piyasası Kurulu'nun II-17.1 Sayılı Kurumsal Yönetim Tebliği'nin 11.maddesi uyarınca Yatırımcı İlişkileri Birimi Lideri olarak Nihal Turgut atanmıştır.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar