BİST'in negatif açılış yapması bekleniyor

A1 Capital tarafından günlük olarak hazırlanan raporda; Corona virüs salgınına dair verilerin artıyor olması ve Çin’in tatil sürecini uzatması piyasaları baskı altında bırakıyor denildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

A1 Capital tarafından hazırlanan piyasa yorumunda şu detaylara yer verildi:

Haftanın ilk işlem gününde gerek yurtiçi gerekse global piyasaların genelinde satış hakim oldu. Coronavirüs salgınına dair verilerin artıyor olması ve Çin’in tatil sürecini uzatması bu endişelerin tetiklenmesine neden oluyor. Bu haber akışının etkisiyle birlikte bir süre daha yurtiçi ve yurtdışı endekslerde satıcılı seyir kendini gösterecekmiş gibi duruyor. BIST100 endeksi ise dün güne satıcılı şekilde başladıktan sonra gün içinde kayıplarını bir ara toplamasına karşın kapanışta satışlarına yeniden hız kazandırdı. Günü 120.149 puanla %1.63 aşağıda kapattı. Dolar/TL kurunda ise 5.90-5.95 bandındaki fiyat hareketi sürüyor.

Yurtdışı piyasalara bakıldığında ise Asya’da Çin ve Hong Kong’da piyasalar tatil nedeniyle kapalı. ABD ve Avrupa borsaları negatifte olurken, vadelilerinde benzer şekilde zayıf kaldığı gözleniyor. Ons altın ise güvenli liman kaçışı ile talep görürken, 1580$ üzerinde çok kalıcı olamadığı gözlendi. Petrol fiyatları ise talep görünümünün azalma ihtimaline karşın kazançlarını vermeyi sürdürüyor. Bu bağlamda petrol için bugün ABD piyasaları kapanışı sonrasında API’den ve yarın akşam DOE’den açıklanacak olan petrol stok verileri önemli olabilir.

Manşette Öne Çıkanlar 

·         Çin borsasının 3 Şubat tarihinde yeniden işleme başlayacağı bildirildi.

·         ABD Başkanı D. Trump kamuoyuyla bugün içerisinde Ortadoğu planını açıklayacağını bildirdi.

·         AB Komisyonu'nun baş Brexit müzakerecisi M. Barnier, AB’nin orta pazarının bütünlüğü konusunda Britanya'ya asla taviz vermeyeceğini söyledi.

·         ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan dün gece bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Libya'da ateşkesin devam ettirilmesi ve Suriye'nin İdlib bölgesinde çatışmaların durdurulması ele alındı.

·         İran Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azari-Jahromi, İran'ın uydu fırlatmak için bir üs kurmakta olduğunu duyurdu.

·         Borsa İstanbul’da bugün negatif açılış yapması bekleniyor.

ŞİRKET HABERLERİ

· ALYAG – Sermaye Piyasası Kurulu'nun 14.11.2019 tarih, 2019/60 sayılı haftalık bülteninde yayınlanan, Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca uygulanan idari para cezasının iptali yönünde dava açılmıştır.

· ARCLK – Şirketin 2019 yılı 4. Çeyrek Finansal Sonuçları 07.02.2020 Cuma günü KAP'ta yayınlanacaktır.

· ASUZU – Şirketin üyesi olduğu MESS (Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası) ile Birleşik Metal İş Sendikası arasında devam eden Toplu İş Sözleşmesi sürecinde; Birleşik Metal İş Sendikası'nın 24 Ocak 2020 tarihli kararı ile Şirketin de içinde yer aldığı işyerlerinde grev kararı aldığı ve grev uygulama tarihinin 5 Şubat 2020 olarak belirlendiği Birleşik Metal İş Sendikası aracılığıyla şirkete 27 Ocak 2020 tarihinde tebliğ edilmiştir. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.

· ASUZU – Lokavt Kararı Alınması ile ilgili KAP'ta yer alan paylaşım

· BORSA İSTANBUL, ARDYZ – Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 16/01/2020 tarihinde onaylanan izahname çerçevesinde, ARD Grup Bilişim Teknolojileri A.Ş.'nin (Şirket) halka arz edilecek toplam 7.500.000 TL nominal değerli payları, Borsa Birincil Piyasa'da Sabit Fiyatla Talep Toplama ve Satış Yöntemi ile beher pay için 5,30 TL fiyattan 29-30/01/2020 tarihlerinde Metro Yatırım Menkul Değerler A.Ş. aracılığıyla, ARDYZ.HE (ikincil piyasada işlem kodu ARDYZ.E olacaktır) işlem sırasında satışa sunulacaktır. Bahse konu işlem sırasında bir seferde emir girişinde herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Ayrıca, ARDYZ.HE'ye yalnızca halka arz süresinin sonuna kadar geçerli [İptale Kadar Geçerli (İKG)] emir türünü kullanarak emir iletmek mümkündür.

· BURVA – Yurtiçinde yapılacak olan özel projede kullanılmak üzere muhtelif ölçülerde vana ve vana aksamlarının Temmuz 2020 tarihine kadar teslimi konusunda anlaşılmış ve tarafından imzalanmış olan sözleşme, China CAMC Engineering Co., Ltd. - IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. konsorsiyumu tarafından 27 Ocak itibariyle imzalanmıştır. Konu proje Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) Tuz Gölü Doğalgaz Yer Altı Depolama Tesisi Genişletme Projesi kapsamında Tatlı Su boru Hatti vana ve aksamlarının temini hakkındadır.

· CCOLA – Cuma akşamı Elazığ merkezli yaşanan ve tüm Türkiye'yi üzen deprem sonrasında bölgeye hemen intikal eden ilgili ekipler, çalışanlar ile irtibata geçmiş, fabrika ve depolarımızda hasar tespiti yapmıştır. Bölgedeki tüm çalışanlarımız güvende olup, onarımı için hemen başlanan hasarlar haricinde fabrikalarımızda ciddi bir hasar tespit edilmemiştir. Operasyonlar bu hafta içerisinde normal şekilde devam edecektir.

· DMSAS – Üyesi bulunduğu MESS İşveren Sendikası ile, işçiler adına Toplu İş Sözleşmesi yapmaya yetkili Birleşik Metal İş Sendikası arasında yürütülen yeni dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması nedeniyle, anılan işçi sendikasının almış olduğu grev kararına karşı işveren sendikası da 6356 sayılı kanun hükümleri uyarınca, Şirketin de içinde bulunduğu işyerlerinde 27.01.2020 tarihinde lokavt kararı almıştır. Lokavt uygulama tarihi gereğine göre sonradan ayrıca tespit edilecektir.

· GLYHO – Şirketin bağlı ortaklıkları Global Enerji Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Galata Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Ege Global Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin devralınması suretiyle Şirket bünyesinde kolaylaştırılmış usulde birleşmesi işlemi 27.01.2020 tarihi itibariyle İstanbul Ticaret Sicili'ne tescil edilmiş olup birleşme işlemi tamamlanmıştır.

· OZBAL – Şirket Olağanüstü Genel Kurul toplantısını 21.02.2020 tarihinde saat:14:00'de Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Rüştü Kazım Yücelen Cad. No: 23 Akdeniz Mersin adresinde yapılacağı KAP'ta açıklanmıştır.

· PRKAB – Şirketin üyesi olduğu Türk Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Birleşik Metal - İş Sendikası arasında yürütülen ve şirketin de dahil olduğu grup toplu iş sözleşmesinde ortaya çıkan uyuşmazlık süreci sonucunda Birleşik Metal - İş Sendikası tarafından  grev kararı alındığı ve uygulamanın 5 Şubat 2020 tarihinde yapılacağına ilişkin yazı şirkete ulaşmıştır. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.

· ROYAL – Gaziantep 3. Sulh Ceza Hâkimliğinin 02.09.2016 tarihli ve 2016/5555 D. İş sayılı kararıyla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun kayyım olarak görevlendirildiği Royal Halı İplik Tekstil Mobilya Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nde; Genel Müdür Mehmet Nazif KOCA 31.12.2019 tarihi itibarıyla görevinden ayrılmış, Fon Kurulu'nun 03.01.2020 tarihli ve 2020/7 sayılı kararıyla; Royal Halı İplik Tekstil Mobilya Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nde Genel Müdürlük görevine Tansel TULA'nın atanmasına karar verilmiştir.

· SARKY – Şirketin üyesi olduğu MESS (Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası) ile Birleşik Metal İş Sendikası arasında yürütülen Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecinde; Birleşik Metal İş Sendikası'nın 24 Ocak 2020 tarihli kararı ile Şirketin de içinde yer aldığı işyerlerinde grev kararı aldığı, grev uygulama tarihinin 5 Şubat 2020 olarak belirlendiği, Birleşik Metal İş Sendikası tarafından, Şirkete 27 Ocak 2020 tarihinde tebliğ edilmiştir. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.

· TTKOM – Şirketin 01.01.2019 – 31.12.2019 hesap dönemine ilişkin finansal raporlarının 12.02.2020 tarihinde kamuya açıklanması planlanmaktadır.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar